Keď ho Ježiš videl ležať a spoznal, že je už dlho chorý, opýtal sa ho: „Chceš vyzdravieť?“

Evanjelium podľa Jána 5,6

Navštívili sme archeologické vykopávky, o ktorých sa mnohí domnievajú, že sú na mieste, kde sa nachádzal rybník Bethesda. Z tejto návštevy mi v pamäti utkveli dve spomienky. Pri pohľade na impozantné ruiny ma prekvapilo, o akú rozsiahlu vodnú nádrž ide. Bola oveľa väčšia, než som si pôvodne predstavovala. Druhú spomienku mám uchovanú ako videonahrávku. Naša skupina sa zhromaždila vo vnútri chrámu hneď vedľa dvoch veľkých nádrží a spievali sme a capella pieseň „Amazing Grace“ (Tá vzácna milosť). Tóny naplnili nielen chrám, ale aj moje srdce, pretože zvlášť na tomto mieste boli slová piesne viac ako príhodné: „Tá vzácna milosť, Pane môj, že tvojím smiem sa zvať, je vo tme sveta svetla zdroj, čo nad ňu môžem mať?“
Pri rybníku, ako ho opisuje Ján, stálo päť stĺporadí alebo kolonád. Bola to obdivuhodná stavba. Naproti tomu jej obyvatelia boli vo veľmi zlom stave: ochrnutí, chromí, slepí a inak chorí (Jn 5,3). Verili, že vo chvíli, keď sa hladina sčerí nadprirodzenou mocou, prvý, kto vstúpi do vody, bude uzdravený. Medzi chorými bol aj mimoriadny prípad – muž, ktorý bol chorý dlhých tridsaťosem rokov! Ježiš za týmto mužom prichádza s túžbou uzdraviť ho, ale nevnucuje mu svoj spôsob. Spýtal sa ho: „Chceš vyzdravieť?“ (v. 6) Čo je to (na prvý pohľad) za podivnú otázku? Kto by nechcel byť zdravý? Tento muž bol zrejme chromý. Keby sa uzdravil, musel by sa prispôsobiť novému životnému štýlu, čo po tridsiatich ôsmich rokoch úplnej závislosti od druhých nemusí byť práve jednoduché. Namiesto jednoduchej kladnej odpovede muž Ježišovi predkladá svoju predstavu o potrebnej liečebnej procedúre: „Pane, nemám človeka, čo by ma zaniesol do rybníka, keď sa zvíri voda; kým ta dôjdem sám, zostúpi predo mnou iný.“ (v. 7) Možno by mu Ježiš mohol pomôcť dostať sa tam včas… No Ježiš má na mysli niečo lepšie. Nerobí veci rovnakým spôsobom ako my, má tisíce možností, aj keď my už žiadnu nevidíme. Jednoducho muža vyzval: „Vstaň, vezmi si lôžko a choď!“ (v. 8) Mnohí z nás trpia emočnými a duševnými poruchami celé desaťročia. Snažíme sa o rovnakú vec stále dookola a očakávame pritom iný výsledok. Ježiš dnes prichádza, aby ťa vyliečil. Chceš byť zdravý?

* Autorom piesne „Amazing Grace“ je John Newton, anglikánsky pastor a bývalý kapitán otrokárskej lode. Pieseň bola publikovaná v roku 1779.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi