Ak teda nemôžete ani to najmenšie, prečo ste ustarostení o ostatné?

Evanjelium podľa Lukáša 12,26

S mnohými ľuďmi som diskutovala o technikách zvládania úzkosti. Niektorí si predstavujú najhorší možný scenár, prijmú ho a snažia sa ho vylepšiť. Iní sa spoliehajú na štatistiky, prepočítavajú riziko zásahu blesku alebo smrti pri automobilovej nehode. Ďalší užívajú upokojujúce prostriedky a vykonávajú dychové cvičenia. Pre väčšinu ľudí však žiadna z týchto metód nie je riešením. Sme súčasťou spoločnosti, ktorá žije svojimi starosťami a úzkosťami. Jediným skutočným riešením je postaviť sa čelom k zdroju našich obáv a úzkostí.
Podľa štatistík Kindlu je najhľadanejším biblickým textom Filipanom 4,6.7, kde sa hovorí o starostiach. * To ukazuje, ako naša spoločnosť čelí problémom zvaným strach. U Lukáša 12 Ježiš zmieňuje naše obavy a starosti niekoľkokrát. Od verša 22 ponúka argumenty proti obavám: Po prvé – tí, ktorí si robia starosti o to, čo budú jesť a čo si oblečú, majú obmedzené vnímanie toho, o čom je skutočný život. „Veď život je viac ako pokrm a telo viac ako odev.“ (v. 23) Ježišovo druhé tvrdenie využíva argumentačný štýl od menšieho k väčšiemu – keď Boh živí havrany a odieva ľalie, o čo skôr sa postará o nás! Po tretie – Ježiš poukazuje na márnosť a neproduktívnosť starostí a zdôrazňuje, že keď sa budeme znepokojovať, nepredĺžime si tým život ani o jediný deň. „Keď ani taká maličkosť nie je vo vašej moci, prečo sa trápite starosťami o to ostatné? (v. 26; SNC). Vrcholný Ježišov argument ponúka alternatívny spôsob života k úzkostnému postoju. Je založený na jednoduchom, ale silnom vedomí: „Váš Otec predsa vie, že to potrebujete.“ (v. 30) Všetko má pod kontrolou. Vie, čo potrebujeme a je viac než ochotný nám tieto veci poskytnúť. S touto perspektívou sa naša pozornosť zameria na jeho kráľovstvo a všetky ostatné veci nám budú pridané. Boh je schopný a ochotný sa o nás postarať. Tým sme oslobodení od starostí zameraných na vlastné potreby a môžeme napnúť svoje sily k šíreniu evanjelia. Áno, Ježiš nás oslobodil od strachu, obáv a úzkostí. Haleluja!

* Robinson Meyer, „The Most Popular Passages in Books, According to Kindle Data, Atlantic“, November 2, 2014, https://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/11/the-passages-that-readers
* -lov / 381373 /.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi