Prenikol ich veľký strach a jeden druhému hovorili: „ktože je to, že ho i vietor, i more počúva?“

Evanjelium podľa Marka 4,41

Galilejské jazero leží 212 metrov pod hladinou mora. Je obklopené horami a preto tu dochádza k náhlym búrkam. Studené prúdy vzduchu od Stredozemného mora smerujúce k pohoriu vstúpia do vyhriatej hlbokej kotliny okolo jazera a vzniknú nebezpečne silné veterné prúdy. Bolo pre mňa nezabudnuteľné plaviť sa po rovnakom jazere ako Ježiš. Predstavovala som si, ako tu Ježiš utíšil vietor a vzdúvajúce sa vlny, zatiaľ čo bezmocní učeníci sa divili: „Ktože je to…?“
Ježiš najprv prehovoril k vetru a vlnám, a keď nastalo ticho, oslovil učeníkov: „Čo ste takí ustrašení? Ešte stále nemáte vieru?“ (Mk 4,40) Nie je to azda pochopiteľné? Báli sa, pretože si mysleli, že zahynú. Nech sa akokoľvek snažili, búrku nemohli nijako ovplyvniť. Aj nás prepadajú obavy z toho, čo nedokážeme ovplyvniť, ako lekárske závery alebo zlé správy či telefonáty. Proste to nejde. Keď Ježiš utíšil búrku, učeníci boli ohromení:
„Prenikol ich veľký strach a jeden druhému hovorili: ,Ktože je to, že ho i vietor, i more počúva!‘ “ (v. 41) V prvej polovici Markovho evanjelia sa otázka „Ktože je to?“ opakuje mnohokrát. Vychádza najavo, že Ježiš je zvrchovaný Mesiáš. Tento príbeh je začiatkom stupňujúcich sa prejavov Ježišovej moci. Najprv sme svedkami jeho moci nad prírodou, potom jeho kontroly nad zlom a démonmi (Mk 5,1–20) a nasledujúce dva príbehy demonštrujú jeho moc nad chorobou a smrťou (v. 21–43). Ježiš, mocný Boží Syn, ktorého počúva vietor i more, prišiel, „aby sám slúžil a dal svoj život ako výkupné za mnohých“ (Mk 10,45). To je najpozoruhodnejšia skutočnosť v tomto evanjeliu. Ježiš, zvrchovaný Mesiáš, sa stal trpiacim služobníkom, odložil svoju moc a porazil zlo skrze utrpenie. Markovo evanjelium sa venuje porozumeniu hlbokých právd – zvrchovaný Boží Syn je tiež trpiacim Synom človeka. Ježiš, najvyšší vládca, získal korunu skrze kríž. Odovzdajme sa jeho moci.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi