Zobudil sa, pohrozil víchru a prikázal moru: „Mlč, utíš sa!“ Vtedy víchor ustal a nastalo veľké ticho.

Evanjelium podľa Marka 4,39

Archeológovia našli v roku 1986 rybársku loď, ktorá pochádza, ako sa domnievajú, z prvého storočia po Kristovi. Je vystavená v Yigal Allon Center, v izraelskej dedine Ginosar, a je známa ako „Ježišova loď“. Mala som možnosť toto miesto navštíviť a bol to naozaj silný zážitok. Loď je 8,23 m dlhá, 2,28 m široká a približne 1,20 m hlboká. Žiadny veľký obor. S trinástimi ľuďmi na palube (Ježiš a jeho dvanásť učeníkov) musela byť aj v pokojnej vode celkom preplnená. Keď bola búrka, potápala sa.
Predstavte si dramatickú scénu: prudký vietor, vlny narážajú do lode a prelievajú sa cez jej okraj. Každý v lodi bojuje o prežitie – až na jedného, ktorý spí! V prvom storočí boli moria a hlbočiny vodných plôch považované za sídlo zla a démonov. Pre učeníkov táto udalosť nebola len o stretnutí s búrkou, ale bola tiež silne spojená so silami zla. Marek je jediný evanjelista, ktorý zaznamenáva, že aj iné lode (Mk 4,36), ktoré loď Ježiša a učeníkov sprevádzali, čelili tejto búrke. Už sa vám to niekedy stalo? Neočakávaná búrka vás zasiahne tak silno, že jej pôvodcom musí byť sám diabol, ktorý na vás útočí. Zažila som to. Rané kresťanské umenie tento výjav, Ježiša na lodi počas búrky, často vyobrazuje. Znázornená scéna pomáhala prvým prenasledovaným kresťanom vnímať v čase súženia a utrpenia Ježišovu prítomnosť. Zázrak utíšenia búrky im pripomínal spásu skrze smrť a vzkriesenie Ježiša Krista.
V živote nás stretáva mnoho situácií, ktoré ohrozujú našu my-seľ a dušu, ale Ježiš je na lodi s nami. „Zobudil sa, pohrozil víchru a prikázal moru: ,Mlč, utíš sa!‘ Vtedy víchor ustal a nastalo veľké ticho.“ (Mk 4,39) Prechádzaš búrkou viny, hanby, prenasledovania, beznádeje či strachu z budúcnosti? Nezabudni, že Ježiš má moc búrku utíšiť. Jeho pokoj je skutočný a pripravený pre teba. Ježišu, prosím, utíš našu nepokojnú, rozbúrenú myseľ!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi