On im však povedal: „Čo ste takí ustrašení, vy maloverní?“ Potom vstal, pohrozil víchru a moru a zavládlo veľké ticho.

Evanjelium podľa Matúša 8,26

Nemám príliš v obľube vietor, alebo presnejšie povedané víchrice. Raz som sa zobudila uprostred noci v našom čisto novom dome a počula za oknami zlovestne hučať silný vietor. Vietor mal silu asi 130 km/h. Po horúčkovitých telefonátoch na príslušný úrad som bola informovaná, že ide o „silnú epizódu“ vetra zvaného Santa Ana. „Silnú? To je snáď hurikán,“ myslela som si. Ukázalo sa, že sme si kúpili dom v oblasti, kde sú také javy časté. Úplne vystrašená som sa s manželom sklonila k modlitbe. Sotva som povedala: „Amen“, netrvalo dlho a manžel zaspal. Ja som až do rána nezažmúrila oči. Keď sa ráno zobudil, veselo na mňa zavolal: „Vidíš? Ty máš dar modlitby, ale ja dar viery.“
„Zrazu sa na mori strhla taká veľká búrka, že sa vlny valili na čln. Ježiš však spal.“ (Mt 8,24). Spal! Ako je to možné? Matúš použil výraz seismos megas, mega otrasy, niečo ako zemetrasenie na jazere (v. 24). Učeníci už vyčerpali všetky možnosti, ako sa s touto situáciou vysporiadať, a cítili sa bezmocní. Rybári sa teda obracajú k stolárovi o pomoc. Sú takí zúfalí, že volajú. V gréčtine je Matúšov záznam predstavený troma jednoduchými slovami, ktoré mohli znieť ako: Pane! Pomôž! Zahynieme! (v. 25). Všimli ste si, že naše najzúfalejšie a najsrdcervúcejšie modlitby sú zvyčajne jednoslovné? Pomôž! Prosím! Vážne? Prečo? Ďakujem!
„Pristúpili k nemu a zobudili ho: ,Pane, zachráň nás, hynieme!‘ On im však povedal: ,Čo ste takí ustrašení, vy maloverní?‘ Potom vstal, pohrozil víchru a moru a zavládlo veľké (megalé) ticho.“ (v. 25.26) Z mega búrky sa stalo mega ticho. Prečo sa báli? Tvárou v tvár silnému živlu boli bezmocní. Rovnako ako my. Priženie sa náhla, neočakávaná búrka – snažíme sa zo všetkých síl, no nič nepomáha. Našu loď (našu rodinu, prácu, manželstvo…) zaplavujú veľké vlny. Potom si spomenieme, že je s nami na lodi i Ježiš a my môžeme mať rovnaký pokoj ako On, keď odpočíval počas silnej búrky. Viete prečo? My sme bezmocní, ale Ježiš je všemocný. Je náš Spasiteľ, Pán a Vykupiteľ. Je náš veľký (mega) Boh.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi