… staráš sa a znepokojuješ pre mnohé veci, a potrebné je len jedno.

Evanjelium podľa Lukáša 10,41.42

No to snáď nie, to nemohlo chvíľku počkať? Prišlo to práve v tú najnevhodnejšiu chvíľu … rozbiehali sme nové podnikanie v oblasti počítačových technológií, prenajali si kanceláriu, vybrali zamestnancov. Všetko sa mohlo začať. A v tej chvíli som pocítila ostrú bolesť v kolene a odrazu som nemohla chodiť. V nemocnici mi povedali, že mám zničený meniskus a operácia je nevyhnutná. No ja som toho mala ešte toľko zariadiť! Kto sa o to postará? Ako dlho potrvá rekonvalescencia? Keď situáciu hodnotím spätne, zisťujem, že počas tohto obdobia ma Pán Boh učil dôverovať mu v otázkach budúcnosti, platenia účtov i môjho života. Učil ma sústrediť sa na to, čo je nevyhnutné – na Ježiša!
Marta konala so správnym úmyslom a Ježiš počítal s jej pohostinnosťou. Biblický text nám hovorí: „… kde ho prijala do domu istá žena menom Marta.“ (Lk 10,38) Chcela, aby bolo o všetko postarané, obzvlášť keď bol hosťom v jej dome Ježiš! Samozrejme potrebovala vykonať nejaké prípravy. Marta „bola zaneprázdnená množstvom práce“, službou – grécky diakonia. Ako by sa cirkev mohla zaobísť bez diakonov a diakoniek? Udržujú všetko v chode. Problémom, na ktorý Ježiš poukazuje, nebola samotná služba. Ježiš hovorí, že problémom Marty bolo, že si robí starosti a trápi sa vecami, ktoré potrebuje urobiť (v. 41). Mária zatiaľ, na rozdiel od Marty, sedela pri Ježišových nohách a načúvala mu.
Keď sa dostaneme do situácie, ktorú treba riešiť, často prepneme do módu „musím – ten – problém – vyriešiť“. Rozoberáme ho zo všetkých strán, prehrávame si všetky možné scenáre a hľadáme riešenia. Ježiš nás pozýva, aby sme si znovu pripomenuli, že sme jeho deti. Chce nás naučiť zamerať pozornosť na neho. Prvým naším krokom má byť prísť k nemu – On je útočisko, východisko, má pre nás riešenie, učí nás spočinúť v jeho dobrote a láske. Je schopný poskytnúť nám pomoc. Ježiš ponúka liek proti starostiam: veľa vecí je dôležitých, ale len jedno je nevyhnutné: On, jeho blízkosť! Keď sa sústredíme na neho – jeho lásku, jeho dostatočnosť, jeho pokoj, jeho moc, jeho milosť – všetko ostatné sa potom „poskladá“ na tie správne miesta.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi