Na nebi sa strhol boj. Michal a jeho anjeli bojovali proti drakovi; aj drak a jeho anjeli bojovali. No neobstáli a nebolo už pre nich miesto v nebi.

Zjavenie Jána 12,7.8

Pred niekoľkými rokmi som sa podieľala na vysielaní rádia Voice of Prophecy. Elder Kinsey, v tom čase môj nadriadený, často s veľkým zapálením hovoril o vyššie uvedených biblických veršoch. Opakovane svojich poslucháčov uisťoval, že drak (satan) a jeho anjeli v boji proti Michalovi a jeho anjelom nič nezmohli. Je dôležité si pamätať, že satan nemôže zvíťaziť. Ježiš je víťaz!
Ján odhaľuje totožnosť draka: „Veľký drak, starý had, ktorý sa volá diabol a satan, zvodca celého sveta, bol zvrhnutý na zem a s ním boli zvrhnutí aj jeho anjeli.“ (Zj 12,9) Vzbúril sa proti Bohu a strhol so sebou veľký počet „spolupáchateľov“ (v. 4). Bojovali proti Michalovi, veliteľovi nebeského vojska. Ďalší text upresňuje, že toto meno odkazuje na samotného Ježiša Krista. „Teraz nastala spása a moc i kráľovstvo nášho Boha a vláda jeho Pomazaného…“ (v. 10)
Na kríži bola satanova vláda úplne zvrhnutá a tí, ktorí nasledovali Ježiša, premohli diabla skrze krv Baránka (v. 11). Vo veľkom spore medzi dobrom a zlom Boží nepriateľ stále prináša na svet bolesť a utrpenie. Nič to však nemení na fakte, že je porazený. Ježiš je definitívny Víťaz. Skoncuje so zlom raz a navždy a zachráni tých, ktorí sú jeho (Dan 12,1). Drak a jeho anjeli nič nezmôžu proti Spasiteľovi a Kráľovi. Jeho obeť je naša istota.
„Smrťou Ježiša Krista na kríži bol porazený pôvodca hriechu a smrti… Len skrze vplyv kríža sú anjeli chránení pred odpadnutím. Bez kríža by anjeli neboli chránení proti zlu, ako tomu bolo pred satanovým pádom. Anjelská dokonalosť zlyhala v nebi a ľudská dokonalosť v rajskej záhrade Eden. Všetci, ktorí túžia po bezpečí, či už na zemi, alebo v nebesiach, musia svoj pohľad nasmerovať na Baránka Božieho.“ *

* Whiteová, Ellen G. What Was Secured by the Death of Christ.
* Signs of the Times, December 30, 1889, ods. 4.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi