A toto evanjelium o kráľovstve sa bude hlásať po celom svete na svedectvo všetkým národom. A potom príde koniec.

Evanjelium podľa Matúša 24,14

Patrím do generácie, ktorá sa narodila do doby bez vplyvu sociálnych médií. Neprestáva ma preto udivovať, ako je celý svet dosiahnuteľný stlačením tlačidla. Keďže sa naša misijná služba neustále rozširuje, chcela som zistiť, kde vo svete ľudia sledujú naše videá. Keď som to s jedným z našich moderátorov konzultovala, ukázal mi mapu sveta. Modrou farbou „svietili“ miesta, odkiaľ boli naši priaznivci. Bola som ohromená, ako sa modré miesta na mape čoraz viac rozrastali. Okamžite som si vybavila text z Matúša 24,14.
Ježiš vysvetľoval, že prídu ťažké časy, vrátane falošných mesiášov, falošných prorokov; prídu vojny, zrady, nenávisť, hladomory, zemetrasenia a bezprávie (Mt 24,5–12). Neznie toto ako správy, ktoré počujeme každý deň? A výsledok? Niektorí budú zvedení, iní odpadnú a láska mnohých vychladne. Ježiš však hovorí, že toto ešte nie je koniec (v. 6). Zlú správu už poznáme. Oveľa dôležitejšia je však tá dobrá správa: „A toto evanjelium o kráľovstve sa bude hlásať po celom svete na svedectvo všetkým národom. A potom príde koniec.“ (v. 14)
Fráza „a potom príde koniec“ stojí v kontraste s predchádzajúcou frázou „ale to ešte nie je koniec“ (v. 6). Vojny, hladomory a zemetrasenia pravdepodobne nespôsobia koniec, ten nastane, až keď bude ohlasované evanjelium po celom svete. Rozsah vyhlásenia je jasne vymedzený frázou „po celom svete“. Doslova to znamená celú obývanú krajinu. Centrom kázania má byť evanjelium (Mt 24,14; Zj 14,6). Slovo „evanjelium“ alebo „dobrá správa“ bolo v sekulárnej oblasti používané na vyjadrenie víťazstva, ktoré poslovia prinášali z bojového poľa. Aj my máme niesť všetkým ľuďom posolstvo zvestujúce Ježišovo víťazstvo nad zlom, ktoré dosiahol svojím bezhriešnym životom, smrťou a vzkriesením. Akokoľvek sú dôležité znamenia doby konca, nie sú tým najdôležitejším posolstvom. Ústredným bodom je evanjelium Ježiša Krista. Kážme všetkým národom o Ježišovej obeti – a potom príde koniec!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi