Keď sa toto začne diať, vzpriamte sa, zodvihnite hlavy, lebo sa blíži vaše vykúpenie.

Evanjelium podľa Lukáša 21,28

Keď som bola malá, mali sme v Buenos Aires dvorček tak akurát, aby na ňom mohlo rásť pár ovocných stromov. Nedočkavo som čakala na začiatok leta a tešila sa, kedy už konečne budem môcť jesť výborné figy, avokáda, sladké hrozno a hrať sa vonku so svojimi kamarátmi. Ako dospelá som si uvedomila, že moje očakávanie leta by sa dalo prirovnať k podobenstvu, ktoré Ježiš vyriekol o svojom druhom príchode.
Počas svojej služby Ježiš predpovedal niektoré udalosti, ktoré sa mali stať buď v blízkej budúcnosti, alebo počas jeho druhého príchodu. Na sklonku dejín budú znamenia na slnku, mesiaci, hviezdach a mori (Lk 21,25–27). Ježiš zmieňuje dve úplne odlišné reakcie ľudí na tieto úkazy: jedni budú zmierať od strachu v predtuche nadchádzajúcich udalostí a na druhej strane budú tí, ktorí sa nechajú povzbudiť Ježišovými slovami – „vzpriamte sa, zodvihnite hlavy, lebo sa blíži vaše vykúpenie“ (Lk 21,28). Potom nasleduje podobenstvo o figovníku a známkach blížiaceho sa leta: „Pozrite na figovník a na všetky stromy! Keď vidíte, že pučia, viete, že leto je už blízko. Tak aj vy, keď uvidíte, že sa toto deje, vedzte, že je blízko Božie kráľovstvo.“ (v. 29–31)
Keď sa na stromoch objavia listy, je to neklamné znamenie, že sa leto blíži a my sa naň môžeme začať tešiť. Ježiš nás vyzýva, aby sme vidiac znamenia jeho príchodu prekonali svoj strach vierou a pozdvihli hlavy. Naše vykúpenie je blízko! V gréckom preklade Starej zmluvy nazývanom Septuaginta sa pojmy Vykupiteľ a vykúpenie vzťahujú k prepusteniu osoby alebo vydaniu majetku na základe zaplateného výkupného. Vykúpenie, záchrana ľudského pokolenia, bolo možné len vďaka vysokej cene zaplatenej Ježišom na kríži. Výkupné už bolo zaplatené a my sa môžeme tešiť, že Ježiš znovu príde, aby nás vzal domov. Ježiš povedal: „Vtedy uvidia Syna človeka prichádzať v oblaku s veľkou mocou a slávou.“ (v. 27) Znovu sa vráti na Zem ako rodič, ktorý zaplatil výkupné za svoje unesené deti a chce ich spasiť. Nemôžem sa dočkať, až tento požehnaný deň príde! Než sa tak stane, nebojte sa a verte! Naše vykúpenie je blízko!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi