Potom mu znova položil ruky na oči a on začal vidieť. Slepec ozdravel a všetko videl úplne jasne.

Evanjelium podľa Marka 8,25

V mladosti som zažila zvláštny stav. Bez zjavného dôvodu sa mi rozšírili zrenice a videla som niekoľko hodín rozmazane. Podstúpila som vyšetrenie mozgu, aby zistili, či nemám nádor, a na očnej klinike mi dôkladne vyšetrili oči. No žiadny problém neodhalili. Až o niekoľko rokov neskôr som náhodne zistila, že keď mám ruky od svojho lieku na astmu a pretriem si oči, rozšíria sa mi zreničky.
Marek zaznamenáva neobvyklý zázrak, ktorý žiadny iný pisateľ evanjelia neuvádza. Odohráva sa v dvoch krokoch a tvorí predohru k najväčšiemu zjaveniu všetkých čias. K Ježišovi priviedli slepého muža. Vložil na neho ruky a spýtal sa ho: „Vidíš niečo?“ (Mk 8,23) Muž odpovedal: „Vidím ľudí; vyzerajú ako stromy, ale chodia.“ (v. 24) Niečo teda videl, ale nedokonale. „Potom mu znova položil ruky na oči a on začal vidieť. Slepec ozdravel a všetko videl úplne jasne.“ (v. 25) Ježiš skrze zázraky neponúkal iba fyzické uzdravenie, ale učil tiež hlbším duchovným pravdám. Je zaujímavé, že hneď po „dvojfázovom“ zázraku je odhalená skutočná Ježišova identita a poslanie. A takisto v dvoch krokoch. Počas spomínaného zázraku sme svedkami troch jedinečných prvkov. Po prvé, Ježiš sa slepého muža pýta na efektivitu „zákroku“. Po druhé, slepý muž odpovedá, že vidí, ale nie úplne zreteľne. Po tretie, Ježiš naňho vkladá ruky druhýkrát a zrazu predtým slepý muž vidí úplne jasne. V nasledujúcej pasáži (Mk 8,27–31) učeníci hovoria, že mnoho ľudí Ježiša považuje za proroka, ale oni veria, že je Mesiáš. Ich odpoveď pripomína odpoveď slepého o „chodiacich stromoch“. Porozumeli, ale len čiastočne. Ešte nenadobudli „jasný zrak“. Ježiš im potom odhalil, že je Syn človeka, ktorý musí mnoho trpieť, byť zabitý a po troch dňoch vstane z mŕtvych (v. 31).
Keď aj my, rovnako ako vtedy učeníci, pochopíme a prijmeme nevyhnutnosť Ježišovej smrti, začneme vidieť Ježiša zreteľnejšie. Jeho milosť sa pre nás stane reálnou. Prosme Boha každý deň, aby nám zjavil svoju nekonečnú lásku prejavenú na kríži a aby sme ju videli celkom jasne.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi