Tu si spomenuli na jeho slová, vrátili sa od hrobu a všetko porozprávali Jedenástim a všetkým ostatným.

Evanjelium podľa Lukáša 24,8.9

Bola som pozvaná na slávnostnú bohoslužbu k osemdesiatemu výročiu zboru Cirkvi adventistov siedmeho dňa v mes te Alhambra v Kalifornii. Kázala som vtedy na tému „Pamätaj na budúcnosť“. Je dôležité premýšľať o tom, ako nás Boh viedol v minulosti, pretože v tom nájdeme istotu do budúcnosti. Keď sa vo svojom živote obzrieme späť, zisťujeme, že Boh bol po celý čas s nami. A keď premýšľame o spasení, istotu do budúcnosti nám prinesie len náš pohľad späť – na kríž.
V skoré nedeľné ráno prišli ženy k hrobu. Na ich veľké prekvapenie bol kameň odvalený a hrob našli prázdny (Lk 24,1–3). Na vlastné oči videli, ako bolo telo do hrobu uložené (Lk 23,55), a tak nevedeli, čo si o tom majú myslieť. Čo sa tu stalo?! V tej chvíli k nim prišli dvaja anjeli (Lk 24,4.23) a oznámili im, že Ježiš vstal z mŕtvych! „Ženy sa preľakli a sklonili tváre k zemi. Ale muži im povedali: ,Prečo hľadáte živého medzi mŕtvymi? Niet ho tu, bol vzkriesený. Spomeňte si, ako vám hovoril, keď bol ešte v Galilei: Syn človeka musí byť vydaný do rúk hriešnikom a ukrižovaný, ale tretieho dňa musí vstať z mŕtvych.‘“ (v. 5–7)
Anjeli im povedali, že si majú spomenúť na to, čo im Ježiš hovoril (Lk 9,22.44). „Tu si [tieto ženy] spomenuli na jeho slová.“ (Lk 24,8) Vybavili sa im Ježišove proroctvá o vlastnej smrti a vzkriesení. Keď si tieto slová pripomenuli, neprehľadná a znepokojujúca situácia sa náhle vyjasnila. Pripomínajte si Kristove slová – je to nebeský liek na úzkosti a starosti. Ježiš, ktorý predpovedal svoju vlastnú smrť a vzkriesenie, tiež predpovedal svoje víťazstvo (Lk 21,27; 22,69).
Kedykoľvek sme zmätení, obklopení situáciami, ktorým nerozumieme, pripomeňme si Ježišove slová. Prinesú nám porozumenie a pokoj. Ak vám otázky spasenia a konca sveta pôsobia nepokoj, spomeňte si, čo Ježiš povedal zločincovi, ktorý ho prosil, aby si naňho vo svojom kráľovstve spomenul: „Amen, hovorím ti: Dnes budeš so mnou v raji.“ (Lk 23,43)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi