Niet ho tu; lebo bol vzkriesený, ako povedal.

Evanjelium podľa Matúša 28,6

Pri veľkonočnej bohoslužbe nastal čas na detský príbeh. Na pódium prišlo veľa detí. Každé do ruky dostalo plastové veľkonočné vajíčko, no nemali ho otvárať, kým na to nedostanú pokyn. Premýšľala som, čomu sa naučia… Konečne nastal okamih, keď všetky nedočkavé deti naraz otvorili vajíčka. Na ich tvárach sa zračil zmätok a sklamanie. „Ste šťastní?“ spýtala sa ich sestra, ktorá rozprávala príbeh. Potom dodala: „Sú prázdne! Rovnako ako bol Ježišov hrob!“ Nikdy na tento moment nezabudnem.
Keď dve Márie prišli k hrobu, boli veľmi prekvapené! Museli byť aj vydesené, pretože ako prvé im anjel povedal: „Vy sa nebojte!“ (Mt 28,5) A potom dodal: „Viem totiž, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný.“ (v. 5) Označenie „ten, ktorý bol ukrižovaný“ sa navždy stalo súčasťou Ježišovej identity. Napriek tomu Ukrižovaný vstal z mŕtvych! „Niet ho tu; lebo bol vzkriesený.“ (v. 6) Úžasné správy! Hrob je prázdny – táto nádej sa stala základným vyznaním kresťanskej cirkvi. Nasleduje ďalšie vysvetlenie s dvoma podstatnými prvkami: „Niet ho tu, lebo bol vzkriesený, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal.“ (v. 6) Po prvé, Ježiš vstal, ako im vopred povedal: Ježiš konkrétne predpovedal udalosti týkajúce sa svojej smrti a vzkriesenia (Mt 16,21; 17,23; 20,19 a tiež 26,32), ale jeho učeníci mu nerozumeli. Po druhé, anjel pozval ženy na miesto, kde Ježiš ležal. Bol to pre nich dôležitý moment. Práve ony totiž boli pri tom, keď Ježiša ukladali do hrobu a vchod zavalili veľkým kameňom (Mt 27,59–61). Anjel ich poveril, aby sa stali prvými hlásateľkami úžasnej správy o zmŕtvychvstaní. Majú učeníkom povedať, že vstal z mŕtvych, a oznámiť im, že sa s nimi stretne v Galilei (Mt 28,7). Stretne sa s nimi tak, ako predpovedal (Mt 26,32).
Náš Boh trpel za naše previnenia, zomrel pre naše hriechy. Ale je živý a čoskoro príde, aby si nás vzal k sebe (Mt 24,30.31), ako predpovedal!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi