Keď Ježiš pozdvihol oči a videl, že k nemu prichádza veľký zástup, povedal Filipovi: „kde nakúpime chleba, aby sa títo najedli?“ ale to povedal preto, že ho chcel vyskúšať, lebo sám vedel, čo urobí.

Evanjelium podľa Jána 6,5.6

Veľa rokov som v rámci cirkvi pracovala s mladými ľuďmi. Niekoľkokrát ročne sme organizovali spoločné výlety. V skupine zhruba tridsiatich ľudí sme sa rozdelili do áut a vyrazili niekam do prírody či na rôzne zaujímavé miesta. Zvyčajne som si celú trasu prešla už niekoľko dní vopred, odfotila najzaujímavejšie miesta, našla najbližšie parkovisko a reštaurácie, kam by sme mohli zájsť na jedlo. Všetko som si dôkladne vypočítala a naplánovala. Stále som mala po ruke mapu a kalkulačku, aby bolo všetko dobre pripravené a aby som sa vyhla nepríjemným prekvapeniam na našej spoločnej ceste. Až roky praxe ma naučili, že všetko sa v živote naplánovať a vopred prepočítať jednoducho nedá.
Ježišov učeník Filip bol veľmi pragmatický človek, povedala by som, že mal podobnú náturu ako ja. Potreboval mať všetko zosúladené a dobre zorganizované do posledného detailu, aby ho nič nezaskočilo. Keď Ježiš svojim učeníkom rozprával, že sa nemusia báť toho, že ich opustí, pretože ide k Otcovi, a zase sa po nich vráti (Jn 14,1–3), Filip mu na to povedal: „Pane, ukáž nám Otca, a to nám postačí!“ (v. 8) Inými slovami: „Keď nám všetko vysvetlíš a ukážeš, že je to dobre naplánované, budem spokojný!“
Ježiš však chcel Filipa naučiť, že „mapy či kalkulačky“ nie sú postačujúce ani v bežnom živote, nieto ešte keď ide o naše spasenie. Keď sa teda okolo nich zhromaždil veľký zástup, Ježiš to využil, aby mohol svojho priateľa posunúť v jeho uvažovaní. Ján zaznamenal, že sa Ježiš vtedy obrátil na Filipa a spýtal sa ho: „Kde nakúpime chleba, aby sa títo najedli?“ (Jn 6,5) Chcel ho tým vyskúšať, aj keď sám už mal jasný plán, ako celý dav nasýti (v. 6). V tej chvíli azda Ježiš dúfal, že Filip odpovie: „Pane, tak to teraz vôbec netuším. No verím, že ty to nejako zvládneš!“ Ale Filip začal problém sám aktívne riešiť a všetko hneď prepočítal. Narazil však na problém: „Ani za dvesto denárov chleba nebude dosť, aby sa každému ušlo aspoň trochu.“ (v. 7)
Aj my, podobne ako Filip, sa potrebujeme učiť dôverovať Ježišovi, že má dobrý plán, a nespoliehať sa stále len na svoje schopnosti a riešenia. Ježiš dokázal vyriešiť problém, ktorý by sme sami nikdy nezvládli, naše spasenie. Má dostatok schopností a možností, ako vyriešiť aj iné, zdanlivo neriešiteľné situácie v našom živote. Vždy má plán, ako nám pomôcť. Na nás je len, aby sme mu v tom dôverovali!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi