Dnes ma súdite pre zmŕtvychvstanie.

Skutky apoštolov 24,21

Urobilo mi veľkú radosť, keď som dostala pozvanie slúžiť Bohu ako zamestnanec cirkvi. Predchádzajúcich pätnásť rokov som pracovala vo svete biznisu a teraz som ho mala opustiť. Ponúkli mi prácu na polovičný úväzok s prísľubom, že sa za priaznivých okolností v budúcnosti zmení na úväzok plný. Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Mala som skutočne opustiť svoju dobre rozbehnutú kariéru a dobrý plat, aby som prijala prácu na polovičný úväzok a bez akýchkoľvek záruk, že ma táto práca uživí? Potom som si však povedala, že ak ma skutočne volá k tejto službe Boh, potom sa podriadim jeho plánom. Prijala som ponúkanú prácu v cirkvi a čakala… O niekoľko mesiacov neskôr som dostala pracovnú zmluvu na plný úväzok.
Keď čítame knihu Skutky apoštolov, stretávame sa tam s Pav-lom ako odvážnym kazateľom smelo hovoriacim o evanjeliu, ktoré zmenilo jeho život. Znovu a znovu ľuďom predstavoval proroctvá o Mesiášovi a vysvetľoval význam Ježišovej smrti a vzkriesenia. V Cézarei potom dostal príležitosť hovoriť o svojej viere pred rímskym miestodržiteľom Félixom (Sk 24,10–21). Ten nevidel žiadny dôvod, prečo by mal Pavla odsúdiť na smrť, ako to od neho žiadali niektorí zo židovských predstaviteľov. „Stotníkovi však prikázal, aby strážil Pavla v miernej väzbe a aby nebránil nikomu z jeho priateľov poslúžiť mu.“ (v. 23 ) Čas od času si ho potom dával zavolať a „počúval ho čo hovorí o viere v Krista Ježiša.“ (v. 24)
Čo sa asi vtedy preháňalo Pavlovi hlavou? Kedy ma už Boh odtiaľto dostane? Veď hlásam evanjelium o Ježišovi! A to by mali počuť ľudia aj v iných mestách! No čas plynul a nič sa nedialo. Félix mal tiež svoje plány a zámery: „Pritom dúfal, že mu Pavol dá peniaze. Preto častejšie posielal poňho a zhováral sa s ním.“ (v. 26) To bolo od neho síce milé, ale ako dlho to bude trvať?
Aké plány mal Boh so svojím služobníkom? Prečo do vecí nezasiahol a svoju pomoc stále odkladal? A potom čítame: „Po dvoch rokoch sa stal Félixovým nástupcom Portius Festus. Félix chcel preukázať Židom priazeň, preto nechával Pavla v putách.“ (v. 27) Ako? Ďalšie dva roky? Kde je Boh a prečo to dovolí? No práve toto časové omeškania spôsobilo, že Pavol dostal príležitosť svedčiť o Kristovi nielen pred Félixom, ale aj pred jeho nástupcom Festom a potom aj pred kráľom Agrippom a jeho sestrou Berenikou (Sk 25 a 26).
Božie plány a načasovanie sa často nezhodujú s našimi predstavami. No môžeme dôverovať, že ten, ktorý sa za nás obetoval, dokáže správne načasovať udalosti v našom živote, aby slúžili jeho dobrým zámerom.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi