V nedeľu 14. marca 2021, vzhľadom na aktuálnu situáciu, rokoval výbor Slovenského združenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa (SZ CASD) online, prostredníctvom videokonferencie.

Tajomník Česko-Slovenskej únie Cirkvi adventistov siedmeho dňa (ČSU CASD) Peter Čík počas krátkeho zamyslenia otvoril evanjelium Mat 6,25-34. Pôvodný text hovorí o úzkostlivom pohľade do budúcnosti v otázkach bežného života. Dôležité je, že Pán Boh sa o nás stará skôr, ako si my vôbec niečo uvedomíme. Radostná správa je v tom, že ON o nás vie a vie aj o našich skutočných potrebách. Oslobodzuje nás tým od zbytočných starostí a vedie k tomu, aby sme aktívne hľadali Božie kráľovstvo. V kontexte ide o to, aby sme boli soľou a svetlom, šíriteľmi Božej lásky tam, kde nás postavil. Je dôležité sa zamerať na hodnoty, ktoré sú viditeľné práve v súvislostiach Božieho kráľovstva. Členovia výboru SZ CASD sa následne zdieľali o prejavoch Božej milosti vo svojich životoch a života svojich blízkych. Zamyslenie bolo ukončené modlitebnou chvíľkou.

V ďalšom tajomník Česko-Slovenskej únie CASD konštatoval, že väčšina akcií a cirkevných i zborových aktivít sa z dôvodu aktuálnej epidemiologickej situácie presúva na iné termíny, resp. do ONLINE priestoru. Týka sa to aj správnych rád a pracovných rokovaní inštitúcií cirkvi. Česko-Slovenskú úniu po uvoľnení pandemických opatrení navštívi evanjelista Brad Thorp, ktorý viedol evanjelizáciu po páde železnej opony v Prahe. Okrem iného, Oddelenie komunikácie ČSU CASD pripravuje nové webové stránky, ktoré budú navrhnuté tak, aby čo najlepšie oslovovali širokú verejnosť.

Predseda SZ CASD informoval výbor SZ CASD o situácii vo zboroch SZ CASD. Cirkev počas obdobia uzatvorenia bohoslužieb pokračuje v činnosti online skupín a jej kazatelia pripravujú tri online kázania na každú sobotu. Aktívne existuje niekoľko online programov organizovaných Oddelením mládeže SZ CASD a realizujú sa aj online sobotné príbehy pre deti. Kazateľ SZ CASD Jozef Kučera pripravuje výklady úloh sobotnej školy zverejňované už v piatok večer. Bolo realizované aj doručenie MP3 prehrávačov seniorom na zboroch. Únijná rada považovala za dôležité sa vyjadriť k niektorým spoločenským udalostiam, o čom boli zbory informované. ADRA Slovensko v rámci svojich bohatých aktivít dostala do daru autobus, ktorý má v pláne využiť k očkovaniu v marginalizovaných komunitách. Takmer každý cirkevný zbor už prišiel do styku s vážnym priebehom ochorenia COVID-19. Doteraz boli zaznamenané dve úmrtia členov cirkvi.

Predseda SZ CASD privítal na online rokovaní výboru SZ CASD riaditeľa vydavateľstva Advent-Orion, Jána Muntága a vedúceho Oddelenia knižnej evanjelizácie SZ CASD, Rastislava Špaleka, ktorí v krátkom vstupe informovali o činnosti vydavateľstva i knižných evanjelistov. Reálne došlo k výraznému poklesu obratu, no napriek tomu svoje úlohy smerom k cirkvi a k členskej základni si vydavateľstvo priebežne plní. Edičný plán na rok 2020 bol na malé výnimky naplnený. Momentálne prebieha rekonštrukcia webovej stránky. Vďaka podpore štátu, cirkvi i Intereurópskej divízie nemuseli knižní evanjelistu odovzdať ako SZČO svoje živnostenské listy. Podpora štátu je nastavená do leta 2021. Knižní evanjelisti vybavujú iba niektoré objednávky, používajú elektronickú komunikáciu a reálne je takmer nemožné pracovať prezenčne. Následne na to obaja hostia odpovedali na otázky členov výboru SZ CASD. Predseda SZ CASD vyjadril poďakovanie za službu vydavateľstva Advent-Orion i Oddelenia knižnej evanjelizácie pri SZ CASD. Podpora výboru SZ CASD pre službu literatúrou bola vyjadrená modlitbou Petra Šolca.

V ďalšom predseda SZ CASD privítal na online rokovaní  výboru SZ CASD riaditeľa Štúdia Nádej, Bronislava Soósa a marketingového riaditeľa Patrika Rolina, ktorí v krátkom vstupe informovali o činnosti Štúdia Nádej. Súčasná situácia mení trend v spoločnosti i v smerovaní Štúdia Nádej. Dnešná doba pomaly opúšťa DVD a CD nosiče a z toho dôvodu je potrebné nájsť spôsoby, ako osloviť tú cieľovú skupinu ľudí, ktorá je pripravená poskytnuté služby prijímať a využívať. S tým súvisí aj rekonštrukcia webu a dôraz na streamovanie existujúcich či nových programov Štúdia Nádej a CASD. Bolo poukázané na to, že mnoho ľudí mimo cirkevných kruhov produkty Štúdia Nádej nepozná, preto je potrebné sa zamerať aj na ich propagáciu prostredníctvom sociálnych sietí. Najdôležitejšie však zostáva predstavenie produktov a programov prostredníctvom členov cirkvi svojim priateľom, teda človekom človekovi. Následne na to obaja predstavitelia Štúdia Nádej odpovedali na otázky členov výboru SZ CASD. Predseda SZ CASD záverom vyjadril poďakovanie za službu Štúdia Nádej. Podpora výboru SZ CASD pre ich službu bola vyjadrená modlitbou Lucie Murínovej.

Ohľadom stavebných aktivít cirkvi hospodár Slovenského združenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa Samuel Ondrušek informoval o tom, že z dôvodu epidemiologickej situácie stále nedošlo k začatiu realizácie rekonštrukcie novej budovy modlitebne v Košiciach. Stále sa čaká na vypracovanie štúdie projektu, po ktorej bude nasledovať projektová dokumentácia a samotná realizácia stavby.

V závere predseda SZ CASD František Kolesár poďakoval všetkým za konštruktívnu a láskavú atmosféru pri rokovaní. Stretnutie bolo ukončené modlitbou Petra Číka, tajomníka Česko-Slovenskej únie cirkvi.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi