Ako o tom uvažoval, zjavil sa mu vo sne Pánov anjel a povedal: „Jozef, syn Dávidov, neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého. Porodí syna a dáš mu meno Ježiš; lebo on vyslobodí svoj ľud z hriechov.“ Matúš 1,20.21

„Jozef, syn Dávidov, neboj sa…“ Toto uistenie zo strany Boha urobilo Jozefa veľmi silným. Keď prežívam niečo ťažké, keď sa cítim osamotený, keď ma prepadá neskutočný strach a obavy, a vtedy mi niekto povie v úprimnosti srdca: „Neboj sa, som s tebou! Budem ti neustále nablízku!“, to ma nielen poteší, ale upokojí to celé moje vnútro.
„…neboj sa prijať Máriu, svoju manželku, lebo to, čo sa v nej počalo, je z Ducha Svätého“. Uveriť týmto slovám a prijať Bohom ponúkaný plán si vyžadovalo veľa Jozefovej pokory a poslušnosť. Dá sa povedať, že Jozef z ľudského pohľadu uveril v niečo neuveriteľné, lebo bol s ním Boh. Ježiš je nám ľuďom neustále „k dispozícii“. Boh je s nami! Boh uprostred nás mi dnes hovorí: „Neboj sa! Som stále s tebou!“ Vo chvíľach, keď prežívam radosť a chcel by som, aby nikdy neskončili, ale aj v zložitých životných skúškach si túžim opakovať toto Ježišovo uistenie: „Som stále s tebou!“ Boh je nablízku! Keď sa mi zdá, že zlyhávam ako rodič, keď si dlho neviem nájsť prácu, keď sa roky trápim s naviazanosťami a zlozvykmi a neviem, ako ďalej, je tu Ježiš! Hovorí mi: „Neboj sa, ja ti pomôžem!“ Pane, tu som! Vyčerpaný, vystresovaný, chorý, ale celý tvoj.
„Teraz však toto hovorí Pán, tvoj stvoriteľ, Jakub, tvoj tvorca, Izrael: Neboj sa, veď ťa vykúpim, po mene ťa zavolám, ty si môj. Keď sa budeš brodiť vodami, budem s tebou, a keď riekami, nepotopia ťa, keď pôjdeš cez oheň, nepopáliš sa a plameň nebude horieť na tebe.“ (Izaiáš 43,1.2)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi