Lebo keby nám srdce niečo vyčítalo, Boh je väčší ako naše srdce a vie všetko. 1. Jánov list 3,20

Kedykoľvek sa veci nevyvíjajú tak, ako chceme, máme tendenciu sa obviňovať. Hovoríme si, …keby sme boli lepšími rodičmi, potom by naše deti boli lepšie, keby som bol lepším človekom, môj manželský partner by nezlyhal, keby… Pravdou však je, že Boh nechce, aby sme sa utápali v sebaobviňovaní. Predovšetkým si musíme uvedomiť, že žijeme v nedokonalom svete –, kde ľudia robia chyby. A aj keby ste boli najlepším rodičom na svete – stále bude platiť, že rozhodnutia budú v rukách vašich dospelých deti a ony budú žať dôsledky svojich vlastných rozhodnutí. Chybujúci charakter manželského partnera ho prinútil podvádzať – nie vy, a preto sa za to nemôžete obviňovať a trestať – bez ohľadu na to, čo sa povedalo! Keď budete v sebe hľadať vinu a obviňovať sa za všetko, čo sa pokazilo – jediný, kto vyhrá, je diabol! Rád ťa vidí zničeného, skľúčeného a depresívneho! Rozhodnite sa nastúpiť do iného „vlaku“ než je vlak neustáleho sebaobviňovania. Rozhodnite sa pre jazdu vlakom vďačnosti! Ďakujte Bohu za všetky veci, ktoré sa vo vašom živote udiali, a začnite spočítavať vaše požehnania. Ak ste urobili niečo zlé, proste Boha, aby vám odpustil, verte v jeho odpustenie a radujte sa vo svojom srdci, že sa tak stalo. Nechajte to, čo nemôžete zmeniť, na Boha – a dovoľte mu, aby sa o všetko postaral.
„Vyznal som sa ti zo svojho hriechu a nezatajil som svoj priestupok. Povedal som si: Vyznám Pánovi svoju neprávosť. A ty si mi odpustil zlobu môjho hriechu.“ (Žalmy 32,5)
„Veď v ňom si nás ešte pred stvorením sveta vyvolil, aby sme boli pred jeho tvárou svätí a nepoškvrnení v láske.“ (Efezanom 1, 4)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi