Ježiš povedal zákonníkom a farizejom: „Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo sa podobáte obieleným hrobom, ktoré zvonka vyzerajú pekne, ale vnútri sú plné mŕtvolných kostí a všelijakej nečistoty! Tak sa aj vy navonok zdáte ľuďom spravodliví, no vnútri ste plní pokrytectva a neprávosti.“ Matúš 23,27.28

Na adresu farizejov odznelo veľakrát známe: Beda! Dnes sa pokúsim uvažovať nad tým, koľkokrát by som si ho zaslúžil počuť ja. Možno mám celkom dobre „vychodené chodníčky“ a vo svojom živote len nerád niečo mením. Ale čo ak Boh túži uskutočniť niečo nové vo svete práve cezo mňa – tam, kde bývam, pracujem, študujem, nakupujem, liečim sa? Čo viem dnes urobiť s touto jeho túžbou?
…ale vnútri sú plné nečistoty! „Vyčistiť“ svoje srdce, svoju dušu, to dá viac práce a úsilia než hygiena tela. Tu pomôže len „spolupráca“ s Duchom Svätým. Ak mu otvorím svoje srdce, úprimne mu vyznám, čo je vo mne zlé a nečisté, postupne spozorujem zmenu svojich myšlienok, slov, postojov a skutkov. On ma postupne, krok za krokom, očistí od každého pokrytectva, pýchy, nečistých myšlienok, závislostí, sebestačnosti a ukáže mi cestu, ktorá zmení môj vzťah k Bohu aj k ľuďom. Musím mu však dôverovať a nechať sa ním viesť! Možno zmenu nepocítim hneď, ale pokoj, ktorý ovládne moje vnútro, istota, že som v dobrých rukách, bude jasnou známkou, že idem vo svojom živote dobrým smerom. Každým dňom sa dostanem k Bohu bližšie, budem citlivejší na jeho vnuknutia a pôsobenie. Čo skrývam vo svojom srdci? Viem, že Boh vidí všetko? Som ochotný odovzdať mu kontrolu a vládu nad všetkým v mojom živote, aj keby som tú „nečistotu“ už nikdy „neokúsil“? Čo všetko je to všetko, čoho som ochotný sa z lásky k Nemu vzdať?
„Lakomci znášajú všetko, sú ochotní vzdať sa všetkého, aj života, ale nie svojho majetku.“ (John Galsworthy)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi