V nedeľu 6.12.2020, vzhľadom na aktuálnu situáciu, rokoval výbor Slovenského združenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa (SZ CASD) online, prostredníctvom videokonferencie.

Hospodár Česko-Slovenskej únie Cirkvi adventistov siedmeho dňa (ČSU CASD) Marek Škrla počas krátkeho zamyslenia otvoril text biblickej knihy Genezis, jej prvú kapitolu, teda biblickú správu o stvorení. Na úplnom začiatku do neistoty a temnoty sveta vstupuje Hospodin a všetko mení. Aj súčasná situácia sveta je podobná. Zachovajme si túto istotu a nádej ukotvenú v Hospodinovi, zvestujme ju aj dnes svetu okolo nás. Zamyslenie bolo ukončené modlitbou Daniela Márföldiho, tajomníka SZ CASD.

V ďalšom hospodár ČSU CASD informoval o tom, že celosvetová cirkev prežíva zložité obdobie čo však negatívne neovplyvnilo vernosť v oblasti desiatkov, poklesli však zdroje pre misijné aktivity. Dôvodom je obmedzený prístup účasti na bohoslužbách v modlitebniach kvôli pandémii spôsobenej koronavírusom. Tak, ako v našej únii, presúva sa dôraz na prácu v skupinkách aj v celosvetovej cirkvi. Zároveň sa v každej oblasti stále hľadajú možnosti pre nové spôsoby služby. Cirkev v ČSU CASD plánuje svoju činnosť v roku 2021 v podstate tak, ako doteraz, všetko je však podmienené aj situáciou spojenou s koronavírusom. Inštitúcie cirkvi v našej únii sa prispôsobujú novým skutočnostiam a snažia sa zadefinovať nanovo svoju rolu pri napĺňaní všetkých potrieb ľudí okolo nás. Neustále platí to, že sa učíme pokore a väčšiemu spoľahnutiu sa na Boha nad nami.

Predseda výboru Slovenského združenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa František Kolesár (SZ CASD) informoval o tom, že v kazateľskom zbore sa riešia personálne otázky priebežne tak, ako bolo na septembrovom výbore SZ CASD rozhodnuté. Cirkev je vďačná za službu kazateľov na dôchodku a robí všetko preto, aby sa našli riešenia vedúce k omladeniu kazateľského kolektívu.

Predseda SZ CASD informoval výbor SZ CASD aj o tom, aká je situácia vo zboroch SZ CASD. Cirkev obdobie uzatvorenia bohoslužieb riešila dôrazom na online modlitebné a študijné skupiny, vrátane online skupín sobotnej školy. Boli pripravené na každú sobotu aj tri online kázania, ktoré sa uverejňovali postupne od piatku večera do soboty odpoludnia. Takmer každý zbor už prišiel do styku s ochorením COVID-19, zatiaľ sme sa s vážnym priebehom ochorenia na našich zboroch nestretli. Vedenie SZ CASD vyzýva k dodržiavaniu hygienických opatrení štátnych orgánov na zboroch a upozorňuje na to, že je dôležité nepadnúť do žiadnych extrémov a jeden k druhému pristupovať citlivo a s láskou.

V ďalšom informoval členov výboru, že zameranie Štúdia Nádej sa pretransformuje na streamingovú službu. V súvislosti s tým správna rada Štúdia Nádej zvolila na pozíciu marketingového manažéra Štúdia Nádej Patrika Rolina zo zboru Bánovce nad Bebravou. Jeho pracovný úväzok a aj pracovný úväzok riaditeľa Štúdia Nádej, Bronislava Soósa, bude polovičný. Dátum realizácie tejto personálnej zmeny je od 1.1.2021.

Tajomník  Slovenského združenia CASD Daniel Márföldi predstavil členom výboru Plán akcií SZ CASD na rok 2021, ktorý je k dispozícii na webovej stránke Slovenského združenia CASD. Predstavený plán výbor schválil a zároveň akceptoval aj dokument s názvom Plán tematických sobôt, týždňov a zbierok na rok 2021.

Hospodár SZ CASD Samuel Ondrušek predstavil členom výboru tzv. Smernicu pre prácu stavebného výboru pod názvom “Záväzné pravidlá pre realizáciu stavebných projektov SZ CASD a jej zborov”, ktorá bola následne na to výborom SZ CASD schválená.

V sekcii ekonomických otázok výbor Slovenského združenia Cirkvi adventistov siedmeho dňa schválil Ročnú závierku za rok 2019 a prijal Správu z auditu ročnej závierky zostavenej k 31.12.2019.  Zároveň výbor prerokoval a schválil aj Rozpočet SZ CASD na rok 2021. Výbor SZ hovoril aj o rozpočte oddelení cirkvi na rok 2021, ktorý napokon tiež schválil.

Ohľadom stavebných aktivít výbor SZ CASD konštatoval, že štúdia projektu ohľadom novej modlitebne v Košiciach je stále v procese a schválené kúpno-predajné aktivity sa realizujú. Výbor ďalej schválil rekonštrukčné práce vyvolané havarijnou situáciou v budovách zborov cirkvi vo Fiľakove a v Prievidzi. Výbor zobral na vedomie aj vybudovanie spoločného vjazdu pre bytový dom cirkvi na Leškovej ulici v Bratislave s majiteľom susedného domu, ktorý bude na základe spoločnej zmluvy znášať všetky náklady s tým spojené. Zmluva o spoločnom vjazde bude platná iba dovtedy, pokiaľ nedôjde ku zmene majiteľa niektorej z budov.

Napokon výbor SZ CASD schválil kúpu motorového vozidla Citroen Jumper z účelových darov. Podstatnou časťou je dar bolívijskej únie pre SZ CASD, ako prejav vďačnosti za desať rokov budovaní modlitební v Bolívii. Zvyšné dary pochádzajú od ochotných darcov. Majiteľom vozidla sa stáva SZ CASD a vozidlo bude použiteľné pre akékoľvek aktivity SZ CASD po dohode zúčastnených strán.

V závere predseda VSZ František Kolesár poďakoval všetkým za konštruktívnu a láskavú atmosféru pri rokovaní. Stretnutie bolo ukončené modlitbou Jaroslava Bielika, kazateľa zborov Prešov a Červenica.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi