Dobre sa to skončilo

Nech ťa Hospodin požehná a nech ťa ochráni! Nech Hospodin rozjasní nad tebou svoju tvár a nech ti je milostivý! Nech Hospodin obráti svoju tvár k tebe a nech ti udelí pokoj! Numeri 6,24−26

Tiež ste pri vyšetrení v nemocnici nervózni a vystrašení? Nie som žiadny hrdina a tak som si ten odpočinok na lôžku u vyšetrujúceho lekára vôbec neužíval. Pekné prostredie, moderná technika, príjemný lekár, tak prečo sa chvejem obavami? Možno ten neznámy priestor predo mnou, keď čakám na rozsudok mojich budúcich dní.
„Čo ma čaká? Ďalšia pokojná dovolenka, ďalšie radosti v rodine a nejaké tie starosti v zamestnaní? Alebo sa môj svet o pár minút zredukuje do zložitých pokusov hľadania cesty z choroby k stratenému zdraviu?“ Snažím sa čítať svoju budúcnosť z lekárovej tváre. Nič tam nie je. Je to profesionál a ja som len číslo v zozname vyšetrovaných. Doktor sa náhle zamračí a ja sa topím v pochybnostiach. „Tak čo je, čo sa deje, pán doktor?“
Lekár odkladá sondu prístroja a ospravedlňuje sa za drobnú chybu v nastavení počítača. Nájdené novotvary v mojom tele jednoducho nie sú. Neviem opísať, aký balvan sa zrútil z mojej duše do hlbín. Tak super, tak je to vlastne OK. Už po niekoľkýkrát som sa vyhol drsnej štatistike. Ako relatívne zdravý som uvoľnil miesto inému číslu, ktoré sa stalo tým objektívne chorým.
V ten deň som bol obdarený pokojom podobne, ako sme ním obdarovaní celé tie roky, keď sa o nás Boh stará. Je preto prekvapujúce, ako málo vieme tento pokoj zdieľať s druhými a ako málo sa vieme deliť s núdznymi o všetky Božie dary.

Pokojné dni sú celkom výnimočným darom.

Marek Škrla

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi