To najdôležitejšie

Hospodin ti oznámil, človeče, čo je dobré a čo žiada od teba: len zachovávať právo, milovať láskavosť a v pokore chodiť so svojím Bohom. Micheáš 6,8

Prorok Micheáš ako Hospodinov hovorca poukazuje na to, čo je dôležitejšie ako mechanické a bezmyšlienkovité náboženstvo založené na obetiach. Podčiarkuje, že Hospodin človeka nenecháva v nevedomosti, ale jasne mu oznamuje, na čo má položiť dôraz, čo je dobré. Hovorí o troch dobrých veciach. Zoraďuje ich vzostupne. Zachovávanie práva, milovanie milosrdenstva a pokorné chodenie so svojím Bohom. Končí tým najdôležitejším. Chodenie s Bohom je zlatým klincom a vrcholom, od ktorého sa všetko ostatné odvíja. Keď dáme Hospodinovi priestor v našich životoch a pokorne s Ním chodíme, mení naše vnútro, stávame sa milosrdnými ako On, a to z pohnútky lásky. Navonok sú síce skutky a život či zachovávanie práva a Božieho zákona viditeľné na prvý pohľad, ale to je už iba následok. Následok chodenia s Bohom a Ním vyvolaného milovania milosrdenstva.
Hospodinove rady sú jasné. Ako sa však dá naučiť pokorne chodiť s Bohom? Nezostáva nám nič iné, ako prísť k Nemu a odpovedať tak na Jeho prídenie k nám. Prísť takí, akí sme. Vo všetkej pokore a úcte. On zmení náš egocentrizmus a obráti našu pozornosť k sebe. Neváhajme a vykročme! Iná cesta nie je.

Pane, ďakujem Ti, že mi ukazuješ cestu, po ktorej mám ísť. Daj, aby aj môj dnešok bol chodením s Tebou.

Daniel Márföldi

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi