Hrdina lásky

A títo všetci, i keď dostali svedectvo pre vieru, nedosiahli naplnenie prisľúbenia, lebo Boh pre nás zamýšľal niečo lepšie, aby nedosiahli dokonalosť bez nás. Hebrejom 11,39–40

Jedenástu kapitolu Listu Hebrejom zvykneme nazývať aj kapitolou o hrdinoch viery. Sú v nej spomínané slávne postavy Starej zmluvy a to, akým spôsobom sa v ich životoch prejavovala dôvera v Boha. Pozeráme sa na seba samých ako na bezvýznamných v porovnaní s takými mužmi, ako boli Noe, Abrahám, Izák, Jákob, Jozef alebo Dávid. Ale! Tí všetci napriek tomu, že svoju vieru osvedčili úžasným spôsobom, nedočkali sa splnenia Božích zasľúbení. Prečo? Lebo „Boh nechcel, aby dosiahli cieľ bez nás“. Je úžasné, že takú Božiu blízkosť, akú prežívali títo Boží muži, môžeme zažívať aj my dnes. Boh nerobí rozdiel medzi nami a nimi. Boh miluje rovnako každého človeka bez rozdielu.
Jedenásta kapitola Listu Hebrejom nie je o ľuďoch, ktorí by mali nadľudské schopnosti. Skutočným hrdinom je tu Boh. Boh je hrdinom lásky. On chce, aby pri slávnostnom vyvrcholení dejín spásy boli všetky jeho milované deti. Tie, ktoré tu už nie sú, tie súčasné, ale aj tie, ktoré ešte len prídu. Dnešný text je plný nádeje a radosti pre nás, lebo ak sa rozhodneme odovzdať svoj život Bohu, tak nebudeme ukrátení o nič z toho, čo Boh zasľúbil od stvorenia sveta.

Pane, žiadny človek, ale len Ty si Hrdinom. Si Hrdina vo svojej láske k nám. Ďakujeme, že si našou istotou.

Pavel Moudrý

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi