Potom sa obráť na mňa vo svojich ťažkostiach, pomôžem ti a budeš šíriť moju slávu. Žalmy 50,15 (Botekov preklad)

Hospodin sa prie s človekom, vyčíta mu chyby, kladie rečnícke otázky, ale tiež mu dáva rady: „Prines Bohu obetu vďaky a splň Najvyššiemu svoje sľuby!“ (Ž 50,14) A potom konečne zaznieva veľké Božie zasľúbenie. To pozostáva z troch slovies: obráť, pomôcť a oslavovať (šíriť moju slávu). Najprv je vyžadovaná akcia človeka (obráť sa), potom nasleduje Božia reakcia (pomoc) a nakoniec opäť reaguje človek (oslavovať).
Človek teda musí byť v tomto prípade iniciatívny. Musí niečo urobiť ako prvý. No v biblických príbehoch to tak nie je vždy, často je iniciatívny Boh. V tomto texte je to na človeku. Avšak Boh vie, že sa človek „ozve“. Dni súženia totiž iste prídu, a tak je ľudské volanie prirodzené.
Je krásne, že Boh reaguje jednoznačne. Proste nám pomôže. Je to nádherné zasľúbenie. „Pomôžem ti,“ nám ukazuje, že to Boh dotiahne do konca. Nielen, že nám bude pomáhať, ale pomôže nám. Môžeme mať istotu, že to dobre dopadne.
Náš verš sa končí reakciou človeka. Tú však Pán pozná. Potom, čo človeku pomôže, bude Ho človek oslavovať. Rovnako ako je prirodzené volať Hospodina, tak je prirodzené aj Hospodina oslavovať. Poznáte to, však? Každý má byť za čo Bohu vďačný.

Pane, ďakujem Ti, že reaguješ na moje volanie a si na mojej strane. Aj dnes Ťa chcem z celého srdca chváliť.

Jan Havelka

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi