Odkaz na Boha

Lebo pred Bohom nie sú spravodliví poslucháči Zákona, ale ospravedlnení budú plnitelia Zákona. Rimanom 2,13

A tak by sa zdalo, že to najdôležitejšie, čo odo mňa Boh chce, ak chcem byť pred Ním spravodlivý, je, aby som teda plnil zákon svojimi činmi. Zákon o láske k blížnym a nepriateľom, zákony týkajúce sa peňazí a míňania za majetok, zákony týkajúce sa sexu a morálky, zákony správneho zostavenia životných hodnôt a priorít, zákony ohľadom zdravia…
Už ste frustrovaní? Tiež by som bol, keby som si včas neuvedomil, že keď Boží zákon plním, nie je to odkaz na mňa, ale na Boha. Na to, k čomu ma motivuje, keď mu načúvam a som pripravený na akciu. Plniť Boží zákon je totiž čin Božej lásky voči druhým, ku ktorej ma Ježiš pozval. Ježiš, ktorý rozumie konkrétnym situáciám a ktorý dokáže úžasne namodelovať veci tak, aby sme ho mohli svojimi činmi znova a znova oslavovať.
Som vďačný Bohu, že mojím cieľom nie je poznať všetko, čo sa týka všetkých Jeho zákonov. A ani stráženie toho, kedy a kde mám čo dodržať a splniť, pretože to by som bol príliš zaneprázdnený sám sebou. Je to predsa Boží zákon a stačí, že ho dobre pozná Boh. Mojou úlohou je načúvať mu, aby som bol zakaždým pripravený plniť práve to, čo Boh pokladá za aktuálne pre mňa tu a teraz.

Ďakujem Ti, Ježiš, že Tvoj zákon nie je frustrujúci, ale povzbudzujúci a že máš pre mňa aj dnes pripravenú príležitosť, aby som Ťa mohol znova osláviť svojimi činmi.

Tomáš Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi