Dôveruj Hospodinovi celým srdcom, na svoju rozumnosť nespoliehaj. Poznávaj ho na všetkých svojich cestách, on sám narovná tvoje chodníky. Príslovia 3,5–6

Je zvláštnou prednosťou a dôkazom nadčasovosti biblických textov, že svojím obsahom i formou odrážajú na jednej strane veľmi osobné a neprenosné výpovede, a napriek tomu sú po stáročia citované, opakované a napodobňované tými, ktorí sa s hĺbkou ich slov stotožnili a prijali ich za svoje. Presne také sú aj výroky, ktoré nachádzame v biblickej knihe Príslovia.
Poetické slová dnešného textu radia dôverovať Hospodinovi, poznávať ho a nespoliehať sa na vlastnú rozumnosť. A určite nejde o lacné poučky. Sme predsa vyzvaní, aby sme múdrosť a hĺbku týchto slov spoznali sami vo svojich vlastných životoch viery. A práve v tom spočíva ich hodnota.
Ide totiž o krátke básnické texty, ktoré môžu byť po prvom prečítaní často nezrozumiteľné, avšak ich význam nachádzame až neskôr. Predovšetkým v momentoch, keď zvláštnym spôsobom „zapadnú“ aj do našich životných situácií a rozvinú sa na pozadí našich skúseností. Na toto poznanie často potrebujeme najskôr dozrieť. A úprimnému poznávaniu Božieho pôsobenia v našich životoch predchádza p odľa slov dnešného biblického úryvku skutočná dôvera v Pána a spoľahnutie sa na Jeho slová.

Pane, vyznávame, že sa príliš často spoliehame sami na seba a na vlastnú rozumnosť. Ďakujeme za uistenie, že spoliehaním sa na Teba nájdeme v živote oveľa viac.

Martin Pavlík

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi