S novým elánom

Dôveruj Hospodinovi celým srdcom, na svoju rozumnosť nespoliehaj. Poznávaj ho na všetkých svojich cestách, on sám narovná tvoje chodníky. Príslovia 3,5–6

Keby sme čítali tento text ešte kúsok ďalej, došli by sme až ku krásnemu zasľúbeniu: „Uzdraví sa tvoje telo a vzpružia sa tvoje kosti“ (Prís 3,8). S novým elánom do každého dňa, to by si prial asi každý z nás. S novým elánom do služby, ktorú sme prijali od Pána pred dlhším časom a už nám zovšednela. Ako na to? Celý oddiel sa začína príkazom „dôveruj Hospodinovi“. Dúfať v Hospodina tu neznamená intelektuálne rozhodnutie človeka k viere. Ide tu skôr o pocit bezpečia. O istotu, ktorá pramení z toho, že je blízko niekto, ku komu mám úplnú dôveru, o koho sa môžem oprieť a kto nikdy nezradí. Ak si uvedomujem, že niekto taký so mnou kráča životom, potom stojí za to žiť.
Ďalšie pozitívne či negatívne ladené výzvy nasledujú vzápätí – nespoliehaj na svoj rozum, hľadaj jeho stopy na každom kroku svojho života, nebuď múdry sám u seba, boj sa Hospodina, odvráť sa od zlého (Prís 3,5–7). Keď podľa tejto rokmi overenej múdrosti z knihy Príslovia vyladíme svoj život, potom môžeme veriť zasľúbeniu o novom eláne. Alebo inak povedané, ak budeme vyššie uvedenému zoznamu imperatívov dôverovať, potom nám to skôr či neskôr vleje novú chuť do služby aj do života ako takého.

Martin Lindtner

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi