Vedieť si vybrať

Napokon, bratia, upriamte svoju myseľ na všetko, čo je pravdivé, čestné, spravodlivé, čisté, láskyhodné a úctyhodné, to, čo je cnostné a chvályhodné. Filipanom 4,8

Jednoduchý recept na pozitívne myslenie alebo nesplniteľná úloha? Nie. Je to upozornenie, že zaoberať sa vo svojom myslení i živote trvalými a podstatnými hodnotami, je v každej dobe neľahkou úlohou. Toho negatívneho okolo nás totiž vždy bolo, je a bude veľa. Akosi to máme na dosah ruky. Protivní susedia, neprajní kolegovia, klamárski politici, nespravodlivé súdy, úplatní rozhodcovia, a tak by sme mohli pokračovať takmer donekonečna. Nájsť veci pravdivé, čisté, hodné lásky a údivu niekedy vyžaduje námahu. Nestačí sa len rozhliadnuť. Musíme vyvinúť aj celkom značné úsilie, či už intelektuálne alebo fyzické.
A na to nemáme vždy dosť ochoty. Navyše, keď máme na dosah, a to celkom bez námahy, toľko „atraktívnych“ tém na premýšľanie aj na diskusiu s tými druhými. Napriek tomu pokúsme sa byť tými, ktorí majú oči otvorené pre dobro a krásu. Je to „blahoslavený“ prístup k životu, ktorý prináša radosť a pokoj aj tým, ktorí sú okolo nás.

Pane, prosíme o schopnosť nevidieť okolo seba len negácie. Daj nám silu a odhodlanie hľadať okolo nás dobro a krásu, teda Teba.

Zdeněk Martásek

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi