Modlitba srdca

Budete ma hľadať a nájdete ma, lebo ma budete hľadať celým svojím srdcom. Jeremiáš 29,13

Vždy som si kládol otázku, čo to znamená hľadať Hospodina celým svojím srdcom. Už starí cirkevní otcovia zdôrazňovali, že kresťanská viera je vedomým prežívaním Boha. Dobre vedeli, že to zažívame práve v modlitbe a meditácii. Teda v neustálom rozhovore s Bohom.
Simeón Nový Teológ píše: „Myseľ pri modlitbe stráži svoje srdce, bez prestania v ňom krúži sem a tam a odtiaľ, z hlbín srdca, vznáša k Bohu prosby. Sotva myseľ zakúsila, aký dobrý je Pán, nebude chcieť odísť z miesta srdca, ale povie s apoštolom: Pane, je dobre, že sme tu!“ Jób tiež prosí z hĺbky svojej duše. Nič pred Hospodinom nezastiera. Jeho srdce kričí prežívaným utrpením. Neustále hovorí k Bohu, nie len o Bohu tak, ako to robia jeho priatelia, ale priamo k nemu. Nakoniec aj on znova nachádza Pána, spočinie v jeho náručí, možno práve so slovami: „Pane je dobre, že som ťa našiel a som tu.“

Pane, nech s Tebou neustále hovorím, každý deň, každú hodinu. Počuj prosby z hĺbky môjho srdca a daj, aby som Ťa našiel a zotrval spolu s Tebou v Tvojom dome.

Roman Jonczy

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi