Kam ideme?

Ustavične sa radujte v Pánovi. Opakujem: Radujte sa! Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko! Pre nič nebuďte ustarostení, ale vo všetkom s vďakou predkladajte Bohu svoje žiadosti vo svojich modlitbách a prosbách. A pokoj Boží, ktorý prevyšuje každý rozum, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi. Filipanom 4,4–7

Keď sme boli na prázdninovej brigáde v Anglicku, manželka sa pri knižnej evanjelizácii stretla so sympatickými mladými manželmi z charizmatickej cirkvi. Pozvali nás na obed a celé stretnutie bolo veľmi fajn. Zarazilo nás však, že sa manželia takmer celý čas usmievali, boli stále nadšení, všetko bolo „amazing!“ (úžasné).
Priznávam sa, že nie som fanúšikom stáleho nadšenia a rozplývania sa nad tým, že všetko je skvelé – príde mi to trochu povrchné a všetko skvelé rozhodne nie je! Čím som však starší, tým viac si vážim vnútornú radosť, ktorá dáva silu žiť. Radosť je znakom zdravej viery, rovnako ako zmysel pre humor.
Ako sa však radovať, keď je náš svet ovládaný silami zla a čoskoro má prísť všetko to utrpenie a starosti predchádzajúce Ježišov príchod? Ak je naša viera kvôli týmto pohnútkam ponurá, niečo sme nepochopili – radostnosť je otázkou osobnej voľby, nie produktom vonkajších okolností. Preto aj Pavol z väzenia môže napísať „stále sa radujte“, pretože Pán je blízko – blízko nášho srdca aj blízko svojho návratu.

Pane Ježišu, pomôž trúchliacim a smutným radovať sa. Zdvihni, prosím, ich zraky k sebe – pravému zdroju radosti a pokoja.

Jiří Koun

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi