Máme srdce u Pána?

Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich zožiera hrdza a mole a kde zlodeji vnikajú a kradnú. Zhromažďujte si poklady v nebi, kde ich nezožiera ani hrdza, ani moľ, a kde zlodeji nevnikajú a nekradnú. Veď kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce. Matúš 6,19–21

Tento text nie je návodom na bezpečné investovanie, ale hovorí o našom životnom smerovaní. Hodnoty, ktoré považujeme za najdôležitejšie, ovplyvňujú celý náš život. To, čo je pre mňa dôležité, za čím sa v živote ponáhľam, pre čo som ochotný aj niečo obetovať. Miesto, kde sa nachádza môj poklad, určuje tiež smer môjho pohľadu.
Môžem usilovať o pozemské hodnoty. Mnohé z nich sú cenené v celej spoločnosti – majetok, postavenie, proste všetko, čo si vydobyjem vlastnými rukami. Musím však počítať s ich krehkosťou, s tým, že „podliehajú skaze“.
Alebo si viac cením hodnoty, ktoré nie sú ľahko dosiahnuteľné naším úsilím, ale sú darom zhora a sú „trvanlivé“, jednoducho večné.
Pre aké hodnoty sa rozhodnem, také bude moje životné smerovanie. Preto už raní kresťania túžili, aby ich srdce hľadelo hore, aby bolo u Pána. On sám je totiž tým najväčším pokladom. Preto aj dnes upriamme svoj zrak na neho, aby náš život mohol obohatiť aj našich blížnych.

Pane Ježišu Kriste, Ty si tá najväčšia hodnota nášho života, bez Teba sme stratení. Daruj nám silu aj dnes smerovať za Tebou.

Zdeněk Martásek

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi