Zlož svoje starosti na Hospodina, on sa o teba postará. Nikdy nedopustí, aby sa spravodlivý sklátil. Žalmy 55,23

Kniha Žalmov svojich čitateľov takmer na žiadnom mieste nenecháva na pochybách, že aj Boží ľudia niekedy prežívajú pochybnosti, zmätok a bezmocnosť. V 55. žalme počujeme navyše zlosť a sklamanie z toho, že žalmistu zradil jemu blízky človek. Nie nepriateľ (ako v niektorých iných žalmoch), ale človek, s ktorým ho spájal ten najlepší vzťah a s ktorým podľa svojich vlastných slov pravidelne navštevoval Boží dom.
Smutné ponaučenie? Ani spoločenstvo veriacich ľudí nie je zárukou len bezproblémových a harmonických vzťahov, ktoré nepoznajú zradu.
Dôležitejšie zistenie však spočíva v postupe, ktorý žalmista volí v tejto nejednoduchej situácii. Svoj problém nepotláča, nerieši sám v sebe, ani s inými blízkymi. Nevolí ohováranie, ale modlitbu, v ktorej úprimne, bez ilúzií a bez prikrášlenia zveruje Hospodinovi trápenie, ktorým prechádza. A svojou otvorenosťou a záverečným spoliehaním sa na to, že Pán je dôveryhodný, učí a inšpiruje aj nás.

Pane, prosíme, uč nás hovoriť s Tebou otvorene a svoje obavy zverovať do Tvojej starostlivosti s nádejou, že sa o nás postaráš.

Martin Pavlík

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi