Nebuďte teda ustarostení o zajtrajšok, lebo zajtrajšok sa o seba postará. Každý deň má dosť vlastného trápenia. Matúš 6,34

Nestarajte sa o zajtrajšok, lebo zajtrajšok sa o seba bude starať sám, deň má dosť na svojom zle. Tak znie doslovný preklad z gréčtiny.
V kontexte tohto Kristovho výroku ležia v jeho blízkosti dva iné známe verše: „Nehovorte teda ustarostene: Čo budeme jesť? Čo budeme piť? Čo si oblečieme?“ (Mt 6,31) a tiež „Hľadajte však najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko sa vám pridá“ (Mt 6,33). Pre Ježišovho nasledovníka by teda starosť o zajtrajšok nemala súvisieť so strachom o denné potreby, ale s hľadaním spravodlivosti pre seba aj iných. Práve starosť o druhých je to, čo je dôležité.
Prečo? Pretože kto hľadá spravodlivosť pre druhých, sám ju nájde. Spravodlivosť je spojená s kráľovstvom nebies, a teda s dobrom. Kto koná dobro, tomu Kristus sľubuje, že nakoniec dobro sám dostane. Každý deň má dosť svojho zla a my nevyriešime všetko zlo. Preto máme konať také dobro, aké môžeme. To ostatné vyrieši príchod nebeského kráľovstva.

Bože, ďakujem Ti za Tvoje kráľovstvo, ktoré nakoniec vyrieši všetky bolesti sveta. Prosím, zmocňuj ma, aby som trochu toho Tvojho kráľovstva prinášal do sveta konaním dobra pre tých druhých.

Roman Jonczy

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi