Šťastie

Poďte ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste preťažení; ja vám dám odpočinúť. Vezmite na seba moje jarmo a učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom, a nájdete odpočinutie pre svoje duše. Veď moje jarmo je príjemné a bremeno ľahké. Matúš 11,28–30

Čo je šťastie? „Muška jenom zlatá!“ Šťastie je krásna vec, ale „prachy“ si zaň nekúpiš. Šťastie je dymiaca hlaveň pištole… Všetci túžime nájsť šťastie, pokoj, spokojnosť. To, čo Ježiš nazýva odpočinutím. Všetci však vieme, že to nie je ľahké. Ukazujú to aj vyššie spomínané citáty.
Piesne nás poučujú o tom, že šťastie je pominuteľné a takmer iluzórne, že nájsť ho je ťažké a udržať nemožné. Sú veci, ktoré nám šťastie prinesú na chvíľku, ale potom za ne platíme fyzickou i duševnou „opicou“.
Kadiaľ vedie cesta k šťastiu, ktoré trvá? Podľa Krista je veľmi neintuitívna. Máme na seba vziať jeho jarmo. Jarmo je slovo, ktoré nemá práve pozitívny a príjemný význam. Pochybujeme o tom, že nesenie jarma nám prinesie šťastie. Lenže Kristovo jarmo je iné. Netlačí a neťaží. Ako je to možné? Pretože druhú časť onoho jarma s nami nesie Ježiš.
Šťastie nenájdu tí, ktorí si ho uchmatnú. Nájdu ho tí, ktorí sa poň sklonia. Sklonia sa pod Kristovo jarmo.

Pane, nauč nás v pokore ísť Tvojou cestou. S Tebou.

Michal Balcar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi