Pokoj napriek

Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam, ale ja vám ho dávam, nie ako svet dáva. Nech sa vám srdce neznepokojuje a neľaká. Ján 14,27

Ján tento Ježišov príhovor k učeníkom radí pred udalosti zatknutia a ukrižovania. Ježiš učeníkov povzbudzuje, nech nemajú strach, nech sa neboja budúcnosti a nemajú úzkosť z toho, čo sa stane. Sľubuje im, že pošle zástancu – predovšetkým však, že im dá svoj pokoj. Ježiš, ktorý by sám najviac potreboval povzbudenie, povzbudzuje ostatných.
Prečo sa nemám báť? Pretože to nakoniec všetko dobre dopadne. V príbehu celej Biblie dostávame uistenie, že Boh má všetko vo svojich rukách. Nevymkne sa mu to, pretože nekoná náhodne. Z celej Biblie je zrejmé, že ešte predtým, ako sa niečo stane alebo pokazí, má už Boh pripravený plán záchrany.
Pokoj od Boha hľadí za horizont, kam ja sám nie som schopný dovidieť. Verím v Boha, ktorý tam vidí, vidí za obzor dnešného dňa, roku, celého môjho života. Ja tam nevidím a vidieť niekedy ani nemôžem.
Máme Boha, ktorý o nás všetko vie, nič sa mu nevymkne z rúk a vidí do našej budúcnosti tu na zemi aj vo svetle večnosti. Vedomie, že mám takého Boha, ma napĺňa pokojom, ktorý môžem dostať len od Neho. Je to taký ten pokoj napriek…

Ďakujem, Bože, za Tvoj pokoj.

Tomáš Harastej

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi