To, čo dnes veľmi chýba

Lebo ak vy odpustíte ľuďom ich previnenia, aj vám odpustí váš nebeský Otec. Matúš 6,14

Plná polovica manželstiev v takzvaných „civilizovaných“ krajinách sa rozpadá. Ľudia si závidia, bojujú spolu… Spoločnosť je chorá. Príčin rozvodov a nepriateľstva je veľa. Je však možné nájsť spoločného menovateľa. Všetci ľudia sú nedokonalí, dopúšťajú sa omylov, robia chyby a zlyhávajú (slovami Biblie „hrešia“). Bez výnimky všetci. Jediný prostriedok, ktorý môže napomôcť napraviť škody našich zlyhaní a hriechov, je odpustenie. Čestne žiadať Pána Boha, aby nám odpustil naše viny a poctivo odpustiť ľuďom, ktorí sa previnili voči nám a potom odpustiť aj sami sebe.
Väčšina ľudí nechápe podstatu odpustenia rovnako, ako nechápe podstatu lásky. Odpustenie nie je povrchné ospravedlnenie, „prepáč“, neznamená ani snahu zabudnúť na spáchané zlo, a neznamená ani tváriť sa, že „je všetko v poriadku“.
Odpustenie znamená naplno si uvedomiť spáchané zlo, čestne ho priznať, ľutovať činy či slová, požiadať Boha a druhých o odpustenie a nakoniec zaujať nový postoj. Dokonca prejaviť druhému dôveru rovnako ako Ježiš, ktorý odpustil Petrovi a zveril mu starostlivosť o svoju cirkev. Riešením nepriateľstva v dnešnom svete nie je nenávisť, ale odpustenie.

Pane Ježišu, odpusť mi môj hriech a daj mi silu zachovať sa rovnako voči tomu, kto sa previnil proti mne.

Josef Hrdinka

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi