Neživot

A to je svedectvo, že nám Boh dal večný život a tento život je v jeho Synovi. Kto má Syna, má život; kto nemá Božieho Syna, nemá život. Toto som napísal vám, čo veríte v meno Božieho Syna, aby ste vedeli, že máte večný život. 1. Jánova 5,11–13

Jedna z mála kníh, pri ktorej som sa naozaj bál, bola kniha Dracula od Brama Stokera. Aj preto so záujmom sledujem, ako v poslednom desaťročí nabrala upírska mytológia nový dych. Upíri sú tí, ktorí neumierajú, pretože pijú krv svojich obetí. Som jediný, kto vidí jasnú a fascinujúcu paralelu s kresťanskou symbolikou? Aj my predsa pijeme krv obete, aby sme neumierali.
Lenže medzi upírmi a kresťanmi sú zásadné rozdiely. Upír pije krv nedobrovoľnej obete, aby získal moc a nezomrel. Kresťan pije krv dobrovoľnej obete, aby sa zriekol svojej moci a dobrovoľne sa podvolil svojmu Pánovi a vstal k životu. Preto je upír „nemŕtvy“, a teda aj neživý. Kresťan bude musieť zomrieť, ale pretože má Syna, získa naozajstný život.
Upíri samozrejme nie sú. Aspoň nie tí, ktorí sajú krv. Ale sú ľudia, ktorí žijú na úkor druhých a bažia po ich ovládnutí. Lenže aj keď moc nakoniec získajú, nezískajú život. Len neživot. Cesta k životu vedie jedine cez Syna a cez vieru.

Pane, daj nech nežijeme na úkor druhých, ale vo viere prichádzame k Tvojmu Synovi.

Michal Balcar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi