Mesto Lučenec  a Rimavská Sobota sa stalo v dňoch 1. – 19. júla dejiskom série podujatí, ktoré spájala spoločná myšlienka „Dotkni sa neba“. Na ich realizácii sa podieľalo viac ako 140 kresťanských dobrovoľníkov z Českej a Slovenskej republiky z iniciatívy „Youth for Jesus – Mladí pre Ježiša“ prevažne z Cirkvi adventistov s.d., ktorých cieľom bolo obyvateľom miest nielen priblížiť svet Biblie zaujímavou formou, ale taktiež pomôcť nastaviť zrkadlo nášmu zdraviu na Dňoch zdravia.

Putovná výstava Biblií v Lučenci

Od 2. – do 18. júla 2019 sa v Obchodnom centre Galéria na Námestí republiky v Lučenci konala unikátna výstava Biblií „Biblia na cestách.” Medzi vystavovanými exponátmi mohli návštevníci vidieť nielen rôzne jazykové prevedenia Biblií z celého sveta i Slovenska, ale aj historické vydania tejto „knihy kníh”, či rôzne netradičné väzby. Medzi najstaršie exponáty patrila Biblia písaná švabachom z roku 1766, slovenská Biblia z 18. storočia a stredoveký pergamenový zvitok s časťou knihy Deuteronomium (5. kniha Mojžišova). Túto jedinečnú výstavu Biblií v Lučenci navštívilo 350 návštevníkov.

Dni zdravia

O zdravie je potrebné sa starať obzvlášť vtedy, keď s ním nemáme žiadny problém. Nielen o prevencii, ale aj o zdravom životnom štýle sa mohli návštevníci viac dozvedieť počas podujatia Dni zdravia, ktoré sa uskutočnili počas júla v Lučenci na Námestí republiky pred budovou OC Galéria a v Rimavskej Sobote na Hlavnom námestí. Zaškolení dobrovoľníci bezplatne poskytovali nasledovné úkony a merania: krvný tlak, telesný, podkožný i viscerálny tuk, kostrové svalstvo, BMI a na záver bolo poskytnuté individuálne poradenstvo. Akcia Dni zdravia prebiehala vo vybraných dňoch (pondelok, stredu a piatok) od 1. do 17. júla 2019, v čase od 11.00 – 15:30 hod. Dni zdravia navštívilo viac ako 1.500 ľudí.

 Duchovné otázky v 21. storočí – Otázniky života

Mladí ľudia z iniciatívy Youth for Jesus si pripravili prednáškovú sériu Otázniky života. S poslucháčmi sa zamýšľali nad otázkami, ktoré si chce zodpovedať mnoho ľudí v súčasnosti – týkajú sa viery, minulosti i budúcnosti, čo nás čaká po smrti, prečo je toľko cirkví, relevantnosti  Biblie a jej odpovedí na spomínané otázky. Prednášky sa uskutočnili počas troch týždňov, od 1. do 19. júla 2019, a to každý pondelok až piatok o 17:00 hod., v Lučenci v priestoroch Radnice (Mestské múzeum), a v Rimavskej Sobote v priestoroch Gemersko-malohontského múzea.

Viera a náboženstvo súčasťou civilného života?

O tom, či môže byť viera v Boha neoddeliteľnou súčasťou každodenného života,  hovoril významný developer a jeden z najbohatších Čechov Radim Passer. Životný príbeh Radima Passera si poslucháči mohli pod názvom „Biznis a viera“ vypočuť  18. júla o 17:00 hod. v Rimavskej Sobote  v priestoroch Gemersko-malohontského múzea a 19. júla v Lučenci v priestoroch Radnice (Mestské múzeum).

Sme vďační Pánu Bohu za to, že na prednášky celkovo prišlo viac ako 100 ľudí.

ADRA aktivity

Mladí ľudia sa počas troch týždňov rozhodli pomáhať aj prakticky. Pomáhali čistiť mestský park v Lučenci, navštevovali chorých v Hospici, pomáhali v obci Halič, potešili pacientov v nemocnici v Rimavskej Sobote … a mnoho ďalšieho.

Aktivity „Dotkni sa neba“ pripravili a organizovali občianske združenie Život a zdravie, Klub detí a mládeže Pathfinder – Prieskumník, ADRA – organizácia pre pomoc a rozvoj, Maranatha z.s., dobrovoľníci zo spoločenského centra Betesda a z cirkevného zboru adventistov siedmeho dňa v Lučenci.

Juraj Turóci, riaditeľ Maranatha z.s.

Viac informácií o sérii podujatí nájdete na www.betesda.sk

 

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi