V nedeľu, dňa 17.2.2019, sa v aule Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici uskutočnila teologická konferencia pod názvom JEDINE VIEROU. Slovenské združenie Cirkvi adventistov siedmeho dňa, ktoré konferenciu organizovalo v spolupráci s Adventistickým teologickým inštitútom Česko-Slovenskej únie Cirkvi adventistov siedmeho dňa, reagovalo tým na aktuálnu potrebu cirkvi. Jednak je potrebné sa vždy vrátiť k základom, na ktorých naša vierouka stojí a jednak je potrebné sa brániť tendenciám, ktoré tieto základy boria či interpretujú inak, ako Písmo sväté.

Dekan teologickej fakulty Andrewsovej univerzity v Michigane v U.S.A. ThDr. Jiří Moskala, PhD. poukázal pútavým spôsobom na dôležitosť Božieho vykupiteľského diela prostredníctvom nášho Spasiteľa Ježiša Krista, ktoré vykonal na kríži a ktoré koná dnes v našich životoch:  „Ako Kristovi nasledovníci sa potrebujeme naučiť, ako žiť v zdravom napätí, ktoré prežíva každý úprimný veriaci – úplná istota v Kristovi a úplná nedôvera v seba. Nie je jednoduché vyvážiť tento paradox našej viery a vyhnúť sa tak extrémnym postojom, ktoré číhajú na oboch stranách. Potrebujeme sa stále sústreďovať na Neho.“  V ďalšom poznamenal: „Istota spasenia súvisí s tým, že hľadíme na Ježišovo dielo a na Jeho zásluhy a že si udržiavame živý a dôverný vzťah s Bohom. Spasenie nikdy nezávisí od nás, nášho výkonu alebo skutkov, pretože tie sú ovocím nášho vykúpenia v Ježišovi Kristovi. Dobré skutky sú dôležité pre záchranu iných, ale nie pre naše vlastné spasenie.“ Ohľadne tvrdení tzv. „perfekcionizmu“ zdôraznil: „Svätý Duch nebude veriacim nikdy odňatý. Práve naopak, dostanú Ducha ešte vo väčšej miere. Bude to práve Svätý Duch, kto ich prevedie časom záverečnej krízy. Svätý Duch opustí bezbožný, zatvrdený svet, ale my budeme v Božích rukách v bezpečí.“

Kazatelia Cirkvi adventistov siedmeho dňa v Maďarsku, János Cserbik, B.A. a István Stramszki, M.A., hovorili o jednom zo svojich najlepších rozhodnutí v živote, keď opustili v okovách perfekcionizmu a samospravodlivosti sa zmietajúce hnutie, ktoré niečo iné vystavuje vo svojej výkladnej skrini a niečo iné praktizuje vo svojich útrobách. Bratia vyjadrili svoju radosť z prijatia a slobody v Ježišovi Kristovi, ktorú môžu prežívať v spoločenstve Božieho ľudu v Cirkvi adventistov siedmeho dňa. István Stramszki autenticky poznamenal: „Kto je poľutovaniahodnejší? Ten, kto precitne z toho, čoho súčasťou – prípadne vykonávateľom – bol, alebo ten, kto sa nikdy nezobudí? Spomí­nané prebudenie poznáme z vlastnej skúsenosti.“

V záverečnom bloku prednášajúci odpovedali na otázky účastníkov, ktoré odzrkadľovali živý záujem zúčastnených o nastolenú tematiku.

Prestávky i čas obeda účastníci konferencie využili ku vzájomnému zdieľaniu, družným rozhovorom či krátkej prechádzke, ktorú síce studené, ale krásne slnečné počasie umožňovalo.

Každý z cca 400 účastníkov si mohol so sebou zobrať domov aj ZBORNÍK Z TEOLOGICKEJ KONFERENCIE JEDINE VIEROU, ktorý si môžete stiahnuť tu: 

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi