Ja som Alfa i Omega, hovorí Pán, Boh, ktorý je, ktorý bol a ktorý príde, Všemohúci. Zjavenie Jána 1,8

A dodal: Už sa vyplnili! Ja som Alfa i Omega, počiatok i koniec. Smädnému dám zadarmo z prameňa živej vody. Kto zvíťazí, zdedí toto všetko; ja mu budem Bohom a on mi bude synom. Zjavenie Jána 21,6.7

Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov. Ja som Alfa i Omega, prvý a posledný, počiatok i koniec. Zjavenie Jána 22,12.13

Jedným zo zaujímavých Ježišových titulov je „Alfa i Omega“. Prvýkrát je týmto termínom v knihe Zjavenie Jána označený Boh Otec. Pri poslednom výskyte ho Ježiš vzťahuje na seba. Tento fakt ukazuje na to, že Ježiš a Otec sú „jedno“. Vládne medzi nimi úplná zhoda a rovnosť. Obidvaja sú Alfa i Omega. Alfa je prvé písmeno gréckej abecedy, omega posledné.
Židia mali podobné slovné spojenie. Prvé písmeno hebrejskej abecedy je alef, posledné tav. Rabíni hovorili, že Adam prestúpil zákon, ale Abrahám ho zachoval od alef po tav. Vyhlasovali tiež, že Boh žehnal Izrael od alef po tav. Výraz „alfa a omega“ poukazuje na úplnosť, ktorej nič nechýba. V tomto prípade to znamená, že Boh a Kristus sú úplní; v nich máme všetko.
Taký je nekonečný Ježiš, ktorému slúžime. Rovnako ako Otec, aj Ježiš je ten, „ktorý je, ktorý bol a ktorý príde“. Je „prvý a posledný, počiatok i koniec“.
Obidve tieto pomenovania vyjadrujú absolútnu večnosť Ježiša Krista. Bol skôr, než začal čas, je teraz a bude aj v budúcnosti, ktorá nikdy neskončí. Ježiš je ten, v koho ľudia v minulosti dúfali. Aj my mu dôverujeme. Ani v budúcnosti nebude žiadna udalosť či obdobie, v ktorom by nás Ježiš nechal napospas osudu.
Ďalším prívlastkom, ktorý sa vyskytuje spolu s výrazom „alfa a omega“ a vzťahuje sa na Boha a Ježiša, je „Všemohúci“. Tento výraz sa v Novej zmluve vyskytuje pomerne často, pričom väčšina jeho výskytov sa nachádza práve v knihe Zjavenie. Náš život môže v porovnaní so silami tohto sveta pôsobiť bezvýznamne. My by sme sa však na to nemali sústreďovať. Boh a Ježiš sú „všemohúci“, majú všetko pod svojou kontrolou a všetko držia vo svojich rukách.
Slúžime Pánovi, ktorý má všetku moc na nebi i na zemi. Napriek tomu je to stále „Boh s nami“. (Mat 1,23)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi