Čo v nebi bude

Ukázal mi aj rieku s vodou života, priezračnú ako krištáľ, ktorá vyteká od Božieho a Baránkovho trónu. Uprostred jeho námestia a z oboch strán rieky je strom života, ktorý prináša dvanásť ráz ovocie, každý mesiac dáva svoje ovocie i lístie stromu na uzdravenie národov. A nebude tam nič prekliate, ale Boží a Baránkov trón bude v ňom a jeho služobníci mu budú slúžiť. Budú hľadieť na jeho tvár a jeho meno bude na ich čelách. Noci už nebude, nepotrebujú svetlo lampy ani svetlo slnka, lebo Pán Boh ich bude osvecovať a kraľovať budú na veky vekov. Zjavenie Jána 22,1-5

Obnovený raj – tak by sme nazvali novú zem, na ktorej budú tráviť večnosť spasení. Najvzácnejšia pre nich bude prítomnosť samotného Ježiša. V duchovnom slova zmysle môže byť Ježiš naším svetlom už počas nášho života na zemi, potom však zažiari jeho sláva v plnosti. Musím sa priznať, že nie som schopný tieto veci pochopiť. Teším sa, že sa o nich budem učiť v nebeskej škole.
Izaiáš opisuje budúcu realitu slovami a obrazmi, ktorým aspoň sčasti rozumiem. Od začiatku môjho chodenia s Kristom patrili nasledujúce biblické verše medzi moje najobľúbenejšie texty.
„Vlk bude ako hosť baránka, leopard bude odpočívať vedľa kozľaťa. Teliatko, levíča a vykŕmený vôl budú spolu a malý chlapček ich bude zaháňať. Jalovica sa bude pásť s medveďom, ich mláďatá budú spolu polihovať a lev bude žrať slamu ako vôl. Nemluvňa sa bude hrať nad dierou zmije a bábätko rukou siahne do diery vretenice. Nikde na mojom svätom vrchu nebudú robiť zle ani škodiť, lebo zem sa naplní poznaním Hospodina, ako sa more napĺňa vodami.“ (Iz 11,6-9)
„Vtedy sa otvoria oči slepých aj uši hluchých sa otvoria. Vtedy chromý bude skákať ako jeleň a jazyk nemého zaplesá, lebo vyvrú vody na púšti a potoky na pustatine.“ (Iz 35,5.6)
Takými obrazmi opisuje prorok život na novej zemi, ktorá je pripravená pre spasených. Nie div, že „vrátia sa tí, ktorých vyslobodil Hospodin, s jasotom prídu na Sion. Večná radosť bude na ich tvárach, veselosť a jasot získajú a pominie smútok a vzdychanie“. (Iz 35,10) Jediné, čo môžem k Izaiášovmu nádhernému opisu dodať, je „amen“.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi