Nádej na vzkriesenie

Veď ak veríme, že Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych, tak Boh skrze Ježiša privedie spolu s ním aj tých, čo zosnuli. Prvý list Tesaloničanom 4,14

Úvodný verš nadväzuje na predchádzajúci (verš 13), kde sa hovorí, že tvárou v tvár smrti sú kresťania iní „ako ostatní, ktorí nemajú nádej“. Prečo? Pretože „veríme, že Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych“ a že „Boh skrze Ježiša privedie spolu s ním aj tých, čo zosnuli“. Pavlove dôkazy o pravosti nádeje stoja na dvoch tézach: (1) Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych, (2) pretože Ježiš bol vzkriesený, všetci, ktorí ho prijmú, tiež vstanú z mŕtvych.
Ježiš opäť príde. To je základ „blaženej nádeje“. Keď Pavol hovorí o sľúbenej nádeji vzkriesenia, dáva jej hĺbku. Toto učenie považuje za základ evanjelia Ježiša Krista, ktorý zomrel a opäť vstal, aby sme aj my mohli mať podiel na jeho víťazstve. (1 Kor 15,1-3.22.23)
Biblické preklady zväčša prekladajú tento text takto: „Veď ak veríme, že Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych, tak Boh skrze Ježiša privedie spolu s ním aj tých, čo zosnuli.“ (SEP). Chcem sa zastaviť pri slove „privedie“. Sloveso použité v gréckom origináli môže tiež znamenať „vezme“. Text sa dá preložiť oboma spôsobmi. Ale tieto dva preklady majú celkom odlišný význam. Buď Ježiš „privedie“ so sebou tých, ktorí (ako mnohí predpokladajú) odišli po smrti do neba, alebo Ježiš „vezme“ so sebou do neba tých, ktorých vzkriesi pri svojom druhom príchode.
Dôvod, prečo prakticky všetky preklady prekladajú slovo ago ako „privedie“, je ten, že ich autori veria v posmrtný život. Sú presvedčení, že keď ľudia zomrú, odchádzajú do neba. My vieme, že mŕtvi spia vo svojich hroboch až do chvíle, keď Ježiš opäť príde.
Tento problém rieši kontext verša 14. Verš 16 jasne hovorí, že všetci spia (sú mŕtvi) vo svojich hroboch až do chvíle, keď pri vzkriesení zaznie poľnica. Martin Luther o tom napísal: „Všetci budeme spať až do chvíle, keď (Ježiš) príde, zaklope na hrob a povie: Martin, vstávaj. V tej chvíli vstanem a na veky budem žiť šťastne s Ježišom.“
Otče, ďakujem Ti za nesmierne požehnanie v „blaženej nádeji“.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi