Počul som akoby hlas veľkého zástupu, ako hukot množstva vôd, a ako dunenie mohutných hromov, ktorý volal: Haleluja! Lebo začal kraľovať Pán, náš všemohúci Boh. Radujme sa, plesajme a vzdávajme mu slávu, lebo nadišla Baránkova svadba a jeho nevesta sa pripravila. Bolo jej dovolené obliecť sa do čistého žiariaceho kmentu – lebo tým kmentom sú spravodlivé skutky svätých. Povedal mi: Napíš: Blahoslavení sú tí, čo sú povolaní na Baránkovu svadobnú hostinu. A doložil: Toto sú pravdivé Božie slová. Zjavenie Jána 19,6-9

Pozemské paláce boli svedkami mnohých veľkolepých hostín, na ktoré sa pozvaní hostia tešili. Svadobná hostina Baránka, na ktorej Ježiš prevezme svoje kráľovstvo, však prekoná všetky hostiny. V knihe Zjavenie Jána je jeho nevesta symbolicky predstavená ako „nový Jeruzalem, pripravený ako nevesta ozdobená pre svojho ženícha“. (Zj 21,2)
Zmienky o tejto hostine nachádzame v celej biblickej histórii. Hovoril o nej prorok Izaiáš sedemsto rokov pred Kristovým narodením: „Hospodin zástupov pripravil na tomto vrchu všetkým národom hostinu… Navždy pohltí smrť a Pán, Hospodin, zotrie slzu z každej tváre, odstráni potupu svojho ľudu z celej zeme, lebo Hospodin prehovoril. V ten deň sa povie: Hľa, on je náš Boh, v neho sme dúfali, on nás spasí! On je Hospodin, v neho sme dúfali, jasajme a radujme sa z jeho spásy!“ (Iz 25,6-9)
Túto udalosť predpovedal tiež Ježiš: „No hovorím vám, že mnohí prídu od východu i západu a budú stolovať s Abrahámom, Izákom a Jákobom v nebeskom kráľovstve.“ (Mat 8,11) Spomenul ju aj pri poslednej večeri, keď vzal kalich a povedal: „Hovorím vám: Odteraz už nebudem piť z tohto plodu viniča až do toho dňa, keď ho budem s vami piť nový v kráľovstve svojho Otca.“ (Mat 26,29)
O tejto najväčšej hostine v dejinách čítame aj v 19. kapitole knihy Zjavenie Jána. Rovnako ako v podobenstve o desiatich pannách, aj tu sú predstavení svätí ako hostia, ktorí sú pozvaní na svadbu. (Mat 25,1-10) V Zjavení 19,8 čítame, že na túto príležitosť dostali aj zvláštny odev. Boli spasení milosťou, ktorá zmenila ich život. Žili pre Boha a podľa princípov jeho kráľovstva. Je napísané, že sa obliekli do „čistého žiariaceho kmentu“, ktorým „sú spravodlivé skutky svätých“. Božia spásna, premieňajúca a zmocňujúca milosť zmenila ich život. Sú pripravení na najväčšiu hostinu všetkých čias.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi