Baránok ako Kráľ

Po týchto veciach som počul akoby mohutný hlas veľkého zástupu v nebi, ktorý volal: Haleluja! Spása, sláva a moc nášmu Bohu, lebo jeho súdy sú pravdivé a spravodlivé… Videl som otvorené nebo a v ňom bieleho koňa; ten, čo sedel na ňom, sa volal Verný a Pravdivý; súdi a bojuje spravodlivo. Jeho oči boli ako plameň ohňa, na hlave mal mnoho diadémov; napísané mal meno, ktoré nepozná nik, iba on… Nebeské vojská ho sprevádzajú na bielych koňoch, oblečené do bieleho čistého kmentu… Na plášti a na bedrách má napísané meno: Kráľ kráľov a Pán pánov. Zjavenie Jána 19,1-16

Ján, uväznený na ostrove Patmos, píše o sláve a víťazstve prichádzajúceho Kráľa. V 19. kapitole knihy Zjavenie Jána je množstvo symbolov, ktorými sa Ján snaží opísať veľkolepý návrat Božieho Baránka. Prichádza ako „Kráľ kráľov a Pán pánov“, aby zachránil svoj ľud a zničil tých, ktorí ničia zem a spôsobujú na nej zmätok.
Ján poznal Ježiša ako pokorného muža, ktorý uzdravoval chorých, sýtil zástupy a nakoniec sa poslušne podrobil krížu. Ale teraz, asi o šesťdesiat rokov neskôr, Ján vidí vo videní tohto skromného Galilejčana v celej jeho sláve.
Vidí ho ako Mesiáša a Kráľa v podobe, v akej ho Ján, Peter, učeníci a všetci Židia čakali pri prvom príchode. Ako sme už niekoľkokrát pripomenuli, v židovských dejinách bola hlboko zakorenená predstava, že Kristus príde a zachráni svoj ľud ako víťaziaci Dávid. Bude to bojovník, ktorý vyslobodí svoj ľud z útlaku a otroctva.
Keď Ježiš prišiel na túto zem, učeníci čakali, že toto urobí. V ich predstavách sa Ježišov prvý a druhý príchod spojili do jednej udalosti. Keď ich Pána viedli ako baránka na kríž, boli úplne zmätení.
Jánovi je teraz všetko jasné. Skôr než mohol Kristus v spravodlivosti zaujať miesto víťazného Kráľa všetkých národov, musel sa stať obetným Baránkom. Teraz preberá vládu v plnosti kráľovstva.
Ten, ktorý je nazývaný „Verný a Pravdivý“, sa vracia, aby splnil sľuby, ktoré dal, keď bol na zemi. Biely kôň symbolizuje čistotu a víťazstvo. Božie zástupy na nebi i zemi oslavujú Boha za to, že konečne ukončil existenciu hriechu.
Bude to nádherný deň, keď príde náš Spasiteľ, aby nás vzal domov.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi