Kto krivdí, nech krivdí ďalej; kto je špinavý, nech zostane špinavý ďalej; spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Hľa, prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov. Ja som Alfa i Omega, prvý a posledný, počiatok i koniec. Zjavenie Jána 22,11-13

Čas nebude pokračovať donekonečna. Príde okamih, keď Boh ukončí všetku biedu, trápenie a smrť – teda to, čo nazývame pozemské dejiny. Podľa Biblie to bude verejná a viditeľná udalosť. Viditeľnému Ježišovmu príchodu však bude predchádzať neviditeľná udalosť, ktorá nastane po skončení predadventného súdu v nebi. Vtedy už bude každý človek rozhodnutý buď pre Ježiša, alebo proti nemu.
Ježiš opisuje tieto udalosti v Zjavení 22,11.12. Doba milosti na zemi sa skončila. Údel každého človeka je spečatený. Ježiš sa vráti, aby každého odmenil podľa toho, ako sa vo svojom živote rozhodol.
Kniha Veľký spor vekov opisuje záverečné udalosti nasledujúcim spôsobom: „Po skončení vyšetrujúceho súdu bude rozhodnuté, aký bude údel každého človeka – rozhodnuté o jeho živote alebo smrti. Čas milosti sa skončí krátko predtým, ako na nebeských oblakoch príde Pán. V knihe Zjavenie čítame o tom Kristovu predpoveď: ‚Kto pácha neprávosť, nech ju ešte pácha; špinavý nech sa špiní ďalej, spravodlivý nech ďalej koná spravodlivosť a svätý nech sa ďalej posväcuje. Prídem čoskoro a moja odplata príde so mnou, aby som odplatil každému podľa jeho skutkov.´“ (VSV 354; GC 490)
Ukončenie času milosti nebude sprevádzať žiadne viditeľné znamenie. Ale druhý príchod a nanebovzatie svätých, ako čoskoro uvidíme, budú viditeľné. Čas milosti sa skončí vo chvíli, keď sa budú ľudia venovať svojim každodenným povinnostiam. Ľudia „budú orať a stavať, jesť a piť a nikto nebude vedieť, že v nebeskej svätyni bolo vynesené konečné, neodvolateľné rozhodnutie. Keď Nóach vošiel pred potopou do korábu, Boh za ním zavrel dvere a bezbožných nechal vonku. Keďže ľudia sedem dní nevedeli, že o ich osude bolo už rozhodnuté, pokračovali vo svojom bezstarostnom, hýrivom spôsobe života a vysmievali sa varovným výstrahám o hroziacom súde. Pán Ježiš povedal: ‚Tak bude aj pri príchode Syna človeka.‘ (Mat 24,39) Ticho, nepozorovane, ako zlodej o polnoci, príde rozhodná chvíľa, keď sa naplní údel každého človeka a navždy sa skončí ponuka Božej milosti hriešnikom.“ (VSV 354; DA 491)
Teraz je čas, aby sme si dali život do poriadku a zmierili sa s Bohom. Dovoľme mu, aby svojou milosťou naplnil naše srdce a zmenil náš život.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi