Hľadel som ďalej a tento roh rozpútal vojnu so svätými a víťazil nad nimi, až napokon prišiel Odveký a súd bol odovzdaný svätým Najvyššieho… Zasadne však súd a vezme mu moc ničiť a hubiť až do konca. Kráľovstvo, moc a vznešenosť kráľovstiev pod šírym nebom bude zverené ľudu svätých Najvyššieho. Jeho kráľovstvo bude večné, všetky mocnosti mu budú slúžiť a budú ho poslúchať. Daniel 7,21-27

Živo si spomínam, ako som prvýkrát počul o predadventnom súde. Mal som vtedy osemnásť rokov. Bola to jedna z mojich prvých návštev zboru Cirkvi adventistov siedmeho dňa. Bol som vtedy na vojne. Navštívil som bohoslužbu, pretože som chcel byť so svojou priateľkou. To, čo som tam zažil, ma šokovalo. Vpredu stála „stará“ žena (mala asi štyridsať). Svojím výnimočne dlhým a kostnatým prstom ukazovala na nás, tínedžerov. Jej posolstvom pre nás bolo, že by sme v noci nemali spať, ale radšej vyznávať všetky hriechy, ktoré sme v živote napáchali, pretože ak čo len na jeden zabudneme, skončíme na mieste, kde nám bude pekne horúco. Súd sa totiž začal, a ktovie, kedy príde na rad náš prípad.
Podľa tejto verzie je súd niečo hrozné, čoho by sme sa mali báť. Písmo však nič také neučí. Biblia hovorí, že súd končí v prospech svätých. Na rozdiel od pozemských sudcov, Boh nie je neutrálny. Aktívne stojí na strane tých, na ktorých diabol ukazuje svojím obviňujúcim ukazovákom. Boh tak miloval svet, že poslal Ježiša, aby za nás zomrel. (Ján 3,16) Ale nielen to. Dal Ježišovi právomoc vyniesť konečný rozsudok. (Ján 5,22) Je to posledná časť Ježišovej veľkňazskej služby v nebi. Ježiš, náš Spasiteľ, je aj náš Sudca. Tí, čo prijali vykúpenie, ktoré ponúka, sa na poslednom súde nemusia ničoho báť. Biblia predstavuje súd ako evanjelium – dobrú správu.
Preto svätí volajú: „Kedy už“ začne súd, ktorý všetko napraví? (Zj 6,10) Písmo ich predstavuje ako ľudí, ktorí radostne očakávajú Boží súd. V Zjavení 18,20 čítame o súde, ktorý sa skončí v prospech svätých a v neprospech Babylonu.
Príliš mnohí si posledný súd predstavujú ako stredovekú inkvizíciu, v čele ktorej stojí pomstychtivý Boh. Tak to však nie je! Boh len potrebuje ukázať, že veriaci prijali Ježiša. Cieľom súdu nie je vylúčiť niekoho z Božieho kráľovstva, ale ospravedlniť čo najväčšie množstvo ľudí, aby keď Ježiš opäť príde, mohli ísť s ním domov.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi