Ježiš „môže“

Navyše levitských kňazov muselo byť mnoho, lebo smrť im bránila ostať nimi natrvalo. No tento, pretože zostáva naveky, má kňazstvo, ktoré neprechádza na iného. A preto môže aj dokonale spasiť tých, čo prostredníctvom neho prichádzajú k Bohu, lebo žije neustále, aby sa za nich prihováral. List Hebrejom 7,23-25

„Môže!“ Možno práve toto je to najdôležitejšie slovo v ľudských dejinách.
Ježiš môže „dokonale spasiť tých, ktorí skrze neho prichádzajú k Bohu“. Ježiš nielen priniesol lepšiu obeť, ale je aj lepším kňazom, ktorý bude za nás slúžiť, kým nebude hriech úplne odstránený a nebude dosiahnutá úplná náprava.
„Môže.“ Tí, ktorí Ježišovi dôverujú, sa nemusia báť. Jeho ruka „nie je prikrátka na vykúpenie“. (Iz 50,2) Na rozdiel od kňazských levitov, ktorí umierali, vzkriesený Ježiš je tu stále pre svoj ľud.
Okrem toho „môže“ dokonale spasiť. Môže to, čo leviti nemohli. Vďaka tomu máme ako kresťania „lepšiu nádej“. (Heb 7,19)
Tu si treba položiť otázku, čo znamená byť „dokonale“ spasený.(Heb 7,25) Jeden význam nachádzame v preklade „môže navždy spasiť tých, ktorí skrze neho prichádzajú k Bohu“. Tento zmysel vyplýva z kontextu, ale časový rozmer nevystihuje všetky významy. V Heb 7,27 sa hovorí o ľudskom hriechu a neefektívnosti obetí, ktoré prinášali leviti, v protiklade k účinnej jednorazovej Ježišovej obeti, ktorá raz a navždy problém hriechu vyriešila. Kristovo „dokonalé spasenie“ teda znamená, že Ježiš nás zachraňuje zo všetkého, z čoho potrebujeme byť vykúpení. Jeho spasenie predstavuje úplné vyslobodenie z hriechu.
H. Griffith Thomas spojil túto myšlienku s myšlienkou dočasnosti. Napísal, že „pri pohľade do minulosti sme boli zachránení od previnenia a odsúdenia hriechu. Pri pohľade do prítomnosti sme zachraňovaní od moci hriechu, lásky k hriechu a špiny hriechu. Pri pohľade do budúcnosti budeme v oslávenom tele zachránení od samotnej prítomnosti hriechu.“
Keby sme to chceli zhrnúť, Ježiš môže „dokonale spasiť“ nielen preto, že žije, ale tiež preto, že sa prihovára za tých, ktorí k nemu prichádzajú. Do neba sa vrátil ako víťaz, ktorý zomrel, bol vzkriesený a sedí (ako rovný Otcovi) na Božom tróne.
Preto nás naozaj „môže“ dokonale spasiť!

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi