Keď nadišiel deň Turíc, všetci boli na tom istom mieste. Tu sa odrazu strhol z neba hukot, ako keď sa ženie prudký vietor, a naplnil celý dom, v ktorom sedeli. Ukázali sa im akoby ohnivé jazyky rozdelené tak, že na každom z nich spočinul jeden. Všetkých naplnil Duch Svätý a začali hovoriť inými jazykmi, ako im Duch dával hovoriť… Keď to počuli, boli zasiahnutí v srdci a oslovili Petra a ostatných apoštolov: Muži, bratia, čo máme robiť? Peter im povedal: Kajajte sa a každý z vás nech sa nechá pokrstiť v mene Ježiša Krista na odpustenie svojich hriechov… Tí, čo prijali jeho slovo, boli pokrstení a v ten deň sa pridalo k nim asi tritisíc duší. Skutky apoštolov 2,1-41

Veľkú udalosť v nebeskej trónnej sieni sprevádzali udalosti na zemi. Signalizovali začiatok nového veku, v ktorom budú Kristovi nasledovníci zmocnení Duchom Svätým pôsobiť na zemi.
Ellen Whiteová opisuje súvis medzi týmito dvoma udalosťami takto: „Vyliatím Ducha na Turíce oznamovalo nebo, že Vykupiteľ slávnostne vystúpil na trón. Podľa svojho prísľubu zoslal z neba svojim nasledovníkom Ducha Svätého na znamenie, že ako kňaz a kráľ prijal všetku moc na nebi i na zemi a že je Pomazaným svojho ľudu.“ (SA 27; AA 39)
Židovský sviatok „päťdesiatnica“(Turíce) bol z celého roka najvhodnejším dňom na takýto prejav. Slávil sa 50 dní po Veľkej noci a Sviatku nekvasených chlebov. V hebrejskom kalendári mal názov Sviatok týždňov (konal sa totiž sedem týždňov po Veľkej noci a udalostiach, ktoré s ňou súviseli) a Sviatok prvotín (v ten deň kňaz obetoval dva bochníky chleba ako prejav vďakyvzdania na začiatku žatvy obilia).
V tomto ročnom období (začiatok júna) boli už cesty bezpečnejšie. Jeruzalem hostil najväčšie a najrôznorodejšie množstvo veriacich z celého roku. V meste sa nachádzali ľudia zo všetkých kútov Rímskej ríše.
Bol to vhodný čas na Kristovu inauguráciu v nebi a začatie novej éry na zemi. Na Turíce sa prostredníctvom inšpirovaného Petrovho kázania predobraz stretol s naplnením. Keď sa prostredníctvom moci Ducha ukázali prvé plody kresťanskej misie, „prvotiny“ nadobudli nový význam. Tritisíc ľudí prijalo posolstvo o Ježišovi Kristovi ako o ukrižovanom a vzkriesenom Pánovi a Spasiteľovi.
Turíce boli len začiatkom novej éry Božieho diela. Kristovo požehnanie zostane s jeho cirkvou až do jeho návratu na konci dní.
Vyliatím Ducha poslalo nebo na zem svoj najvzácnejší dar.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi