Teraz však na vás zostúpi Svätý Duch, vy dostanete jeho moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celom Judsku i Samárii, až po kraj zeme. Skutky apoštolov 1,8

Pri zmienke o celosvetovej misii si zväčša predstavíme vzdialené krajiny, ktorých „pohanskí obyvatelia“ ešte nepočuli o Ježišovi. Kristus však prichádza s presne opačným plánom. Prikazuje nám, aby sme šli najprv za „pohanmi“ v mieste nášho bydliska.
Pre prvých učeníkov to bolo mesto Jeruzalem. Celé roky Ježiš zasieval semienka evanjelia v židovskej metropole. „Tam ho odsúdili a ukrižovali. V Jeruzaleme mnohí tajne uverili, že Ježiš Nazaretský je Mesiáš; a mnohí pochopili, že kňazi a prední muži ich oklamali. Týmto ľuďom bolo treba zvestovať evanjelium.“(SA 22; AA 31)
V knihe Skutky apoštolov čítame, ako sa postupne napĺňal misijný plán predstavený v úvodnom texte. Ježišovi nasledovníci poslúchli jeho radu. Najprv kázali evanjelium v Jeruzaleme. Ovocie sa čoskoro dostavilo. Mnohí už vedeli o Ježišovi, ale ešte sa nerozhodli odovzdať mu svoj život. Čakali. Teraz dozrela úroda. Za jeden deň bolo pokrstených asi 3000 židovských veriacich. (Sk 2,41) A každý deň (verš 47) sa k cirkvi pripájali ďalší. Dokonca aj „veľké množstvo kňazov poslušne prijalo vieru“. (Sk 6,7)
Prvé kroky podnikla kresťanská misia v Jeruzaleme. (Sk 2-6) Prenasledovanie, ktoré sa začalo po smrti Štefana (Sk 7), viedlo k tomu, že sa „všetci… rozpŕchli po krajoch Judska a Samárie“. (Sk 8,1) Táto udalosť dala podnet k tomu, že kresťanská misia sa šírila ako kruhy na vode, keď do nej hodíte kameň. Ôsma kapitola knihy Skutky apoštolov opisuje pôsobenie Filipa v Samárii. Desiata kapitola hovorí o Petrovi, ako zdráhavo prináša posolstvo o Kristovi jednému pohanovi. Obrátením Kornélia sa otvárajú dvere pre evanjelium u nežidov. Čítame o tom v knihe Skutky apoštolov 13-28, kde sú popísané cesty apoštola Pavla.
Pavlovo pôsobenie je len časť apoštolskej misie, ktorá niesla evanjelium do všetkých končín zeme. Ako sme povedali, Tomáš zvestoval evanjelium v Perzii a zrejme aj Indii. Ďalší hlásali Krista v Afrike a na iných miestach. Kresťanská misia sa bude šíriť ďalej, aby ľudia na „celom svete“ počuli o vzkriesenom Kristovi. „Potom príde koniec.“ (Mat 24,14)

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi