Teraz však na vás zostúpi Svätý Duch, vy dostanete jeho moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celom Judsku i Samárii, až po kraj zeme. Skutky apoštolov 1,8

Ježiš mal plán. Úspešná misia nie je vecou náhody. Potrebná je myšlienka, správne nasmerovanie a moc. Ježiš chcel, aby jeho nasledovníci boli pripravení na úlohu, ktorá im naháňala strach. To zahŕňalo nielen informácie a poznatky, ktoré im odovzdal počas svojho pôsobenia na zemi, ale aj Božiu moc.
Dynamis je grécky výraz pre „moc“. Od neho je odvodené naše slovo „dynamit“. Živo si spomínam na cestu, ktorú som takmer pred päťdesiatimi rokmi podnikol cez púšť v južnej Kalifornii. Moju pozornosť upútal oslepujúci záblesk na hore vzdialenej niekoľko kilometrov. Potom som uvidel veľký mrak prachu a kamennej sutiny. V tej chvíli otriasla mojím vozidlom zvuková vlna a ja som si uvedomil, že som bol svedkom silného výbuchu. Výbušnou látkou bol nepochybne dynamit. Dynamit je nositeľom dynamis alebo moci. Pavol hovorí, že posolstvo evanjelia má rovnakú moc, keď píše, že „je Božou mocou na spásu pre každého veriaceho“. (Rim 1,16)
Pavol sa nehanbí za evanjelium. Vie, že za ním stojí Božia moc. Tento apoštol v prvých kapitolách Listu Rimanom hovorí, že človek nie je schopný sám sa vyslobodiť z moci hriechu. Nech sa snažíme akokoľvek, nedokážeme sa vymaniť z okov hriechu. Vtedy prichádza na pomoc Božia moc. Boh dokáže to, čo my nedokážeme.
Platí to pre spasenie hriešnikov i pre šírenie pravdy evanjelia. Ten, kto koná, je Duch Svätý. Jeho moc a pôsobenie je za každou skutočnou kresťanskou misiou. Bez Ducha nie je dynamis.
To nás privádza k druhej časti Ježišovho misijného plánu. Ježiš vyzýva svojich Duchom zmocnených nasledovníkov, aby sa stali jeho svedkami, jeho hybnou silou. Tu sa stretávame s ďalším dôležitým gréckym slovom – martys, z ktorého je odvodené slovo „martyrium“. Toto slovo pôvodne označovalo niekoho, kto svedčí na súde. V Novej zmluve je to ten, kto svedčí o Kristovi. A napokon označuje človeka, ktorý je ochotný radšej zomrieť, než sa vzdať Ježiša a prestať hlásať jeho posolstvo.
Boh stále povoláva ľudí, aby sa v jeho moci a sile stali jeho svedkami. Dnes sa prihovára tebe i mne. Ako odpovieme?

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi