Jedenásti učeníci odišli do Galiley na vrch, kam im rozkázal Ježiš. Keď ho uvideli, klaňali sa mu. No niektorí pochybovali. Ježiš pristúpil a povedal im: Daná mi je všetka moc na nebi aj na zemi. Choďte teda a získavajte mi učeníkov vo všetkých národoch a krstite ich v mene Otca i Syna i Svätého Ducha a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do konca sveta. Evanjelium podľa Matúša 28,16-20

Záverečný odsek Matúšovho evanjelia podáva správu o stretnutí vzkrieseného Ježiša s učeníkmi. Možno tam boli aj niektorí z oných päťsto ľudí, ktorí ho videli skôr, než vystúpil na nebesia. Toto stretnutie sa začalo poklonou a skončilo sa povolaním do služby.
Vo veršoch 16 až 20 si všimnime niekoľko vecí. Po prvé, prítomní sa Ježišovi klaňajú, niektorí však pochybujú. Keďže aj váhajúci Tomáš sa už presvedčil, že Ježiš vstal z mŕtvych, jedenásti učeníci boli určite medzi tými, ktorí sa Ježišovi klaňali. To, že sa učeníci Ježišovi poklonili, je veľmi dôležitá správa. Pre Žida to znamenalo, že Ježiša uznal za rovného Bohu.
Po druhé, Ježišovi bola „daná všetka moc na nebi aj na zemi“. Moc hrá v príbehu evanjelia veľmi dôležitú rolu. O moc ide v treťom pokušení, keď satan ponúkol Ježišovi „všetky kráľovstvá sveta“. Ježiš si však zvolil cestu kríža. Vďaka víťaznému životu, smrti a vzkrieseniu má teraz Ježiš „všetku moc“ vládnuť nad „všetkými národmi“. Ježiš je skutočne Pán.
Po tretie, Ježiš sa delí o svoju moc so svojimi nasledovníkmi. Chce, aby šli do sveta, získavali učeníkov a krstili ich „v mene“ božskej Trojice (meno je v jednotnom čísle, čo ukazuje, že tri božské osoby sú jedno). Súčasťou ich poslania nie je len zvestovať Ježišovo posolstvo v jeho plnosti, ale tiež zachovávať to, čo učil. Možnosť neposlúchnuť neexistuje. Kresťanstvo zmení nielen to, čomu veríme, ale aj náš život.
Po štvrté, Ježiš bude so svojou cirkvou až „do konca sveta“. „Boh s nami“ (Matúš 1,23) bude s nami tak dlho, kým bude čas časom.
Tým, čo nazývame „veľké poverenie“, sme došli na koniec Ježišovho príbehu v Matúšovom evanjeliu. Tento koniec v skutočnosti predstavuje nový začiatok. Poverenie zaznamenané v tomto verši motivuje Ježišových nasledovníkov k tomu, aby zaniesli jeho posolstvo do najvzdialenejších končín sveta. Toto poverenie je určené aj nám, učeníkom 21. storočia. Kresťanstvo sa síce začína klaňaním, ale vždy sa končí službou.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi